LONDON – Rusija planira na sirijsko ratište uvesti cijeli arsenal modernog oružja, a među njima je i raketni bacač plamena TOS-1A, piše britanski Express.

To bi oružje trebalo zbrisati s lica zemlje teroriste Islamske države.

TOS-1A, takozvani Buratino, ime je dobio po liku iz jedne ruske dječije knjige. Radi se o oružju velike snage, toliko je moćan da samo jednim udarom može uništitit do osam gradskih četvrti.

Oružje je zapravo složeni višecijevni lanser raketa koji ispaljuje termobaričke rakete. Kada je ispaljena, raketa ispušta oblak zapaljive tekućine nad ciljem, koji se zatim pali i postiže temperature od nekoliko tisuća stupnjeva.

Jedan od novinara posvjedočio je kako su ekslozije mnogo duže, već je udarni val, a i jači je u odnosu na konvencionalne rakete. Izgaranjem goriva i trošenjem kisika stvara se djelomični vakuum u cijelom targetiranom području.

Lanser koji je službeno klasifikovan kao bacač plamena postavlja se na tenk T-72, a navodno je još prije mjesec dana dopremljen u Siriju.

Moskva još tu informaciju nije potvrdila.

Ruska vojska sustavno koristi TOS-1 od 2001. godine, a izvoze ga u Azerbejdžan, Kazahstan i Irak gdje se već koristi u borbi protiv Islamske države.

(NN, index.hr/express.co.uk)