Član Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da političke stranke iz Republike Srpske u Sarajevu moraju biti jedinstvene.

“Mora postojati saglasniost svih poslanika na nivou BiH što sada nemamo. Ukoliko SDS, PDP I NDP misle da nisu prenosili nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, neka bude raspisan referendum, pa da im narod kaže šta o tome misli”, rekao je Stevandić novinarima, nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Srpske.

On je istakao da narod u Republici Srpskoj ne podržava nejedinstvo političkih subjekata iz Srpske u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, onaj ko hoće da učini dobro za Srpsku nađe način, a onaj ko to neće nađe izgovor.

“Izgovori predstavnika SDS-a, PDP-a i NDP-a su nezreli i rezultat su potpune političke dezorjentacije ili žele da demonstriraju vrijednost nekog projekta koji je usmjeren protiv Republike Srpske, a u kome učestvuju”, ocijenio je Stevandić.

On je podsjetio da od nastanka Republike Srpske postoje dva pravca za njeno ukidanje.

“Prvi je da je genocidna, što smo uspjeli osporiti i druga je teorija da su ovdje svi kriminalci. Ovaj drugi koncept je dominantan i provodi se iz Sarajeva”, kaže Stevandić.

Sastanku sa predsjednikom Srpske u Banjaluci prisustvovali su lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović.

Lideri stranaka koje čine Savez za promjene ponovo se nisu odazvali pozivu predsjednika Srpske na sastanak, kao što to nisu učinili ni 9. oktobra.

SRNA