Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u ovoj godini otkrio je privredni kriminal težak 2,4 miliona KM, izjavio je danas načelnik ovog centra Dalibor Ivanić.
“Suzbijanje privrednog kriminaliteta bio je prioritet ovog centra i mislim da smo u tom segmentu za devet mjesevi ove godine postigli zaista dobar rezultat”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ukupno je evidentirano 50 krivičnih djela privrednog kriminala ili 66 odsto više nego u istom periodu lani.

“Stanje nije pogoršano nego je pojačana aktivnost policije. Materijalna šteta je precizno utvrđena za 20 krivičnih djela i ona je 13 puta veća nego prošle godine. Iznosi 2.410.000 KM, a lani je bila 177.000 KM”, naveo je Ivanić.

Ovim krivičnim djelima protivpravno je stečeno 2.315.000 KM imovinske koristi, a prošle godine korist je iznosila 17.000 KM ili 130 puta manje nego ove godine.

“S ovim prioritetom nastavljamo i očekujemo do kraja ove kalendarske godine da ćemo imati još izvještaja sa većom protivpravnom imovinskom koristi koja će sigurno izazvati interesovanje javnosti”, kaže Ivanić.

Za devet mjeseci evidentirana su 773 krivična djela ili za 13 odsto manje nego lani u istom periodu, a ukupna rasvijetljenost je 80,9 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 72,1 odsto. “Ohrabruje podatak da su povratnici u činjenju krivičnih djela u padu za pet, a maloljetnici za 20 odsto”, rekao je Ivanić.

On je dodao da je u ovoj godini fokus dat i na sprečavanje nelegalnog prometa drvnih sortimenata gdje su za devet mjeseci oduzeta 642 kubna metra drvne mase ili sedam puta više nego 2014. godine.

“Nastavljamo aktivnosti i već u oktobru imali smo u saradnji sa šumarskom inspekcijom dosta dobre rezultate i početkom mjeseca oduzeto je više od sto kubnih metara drvne mase”, naveo je Ivanić.

U oblasti javnog reda i mira zabilježno je 10 odsto manje prekršaja nego lani, gdje je vidljivo smanjenja broja nasilnih prekršaja i povećanje onih koje policija direktno uočava, kao što su uživanje droge i omogućavanje služenja alkohola očigledno pijanom licu.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja registrovano je 60 prekršaja dnevno u odnosu na lanjskih 46, a 686 saobraćajnih nezgoda, što je približno jednako kao i lani, ali je broj poginulih povećan sa 11 na 13.

SRNA