Dozvoliti vlastima u Prištini da „čuvaju” srpsku kulturnu baštinu bilo bi kao da vuku dajete jagnje na čuvanje, glavna je poruka predsednika Srbije Tomislava Nikolića stranim diplomatama u Beogradu.

uništeni-srpski-manastiri

Paljenje i skrnavljenje crkve u Prizrenu

Nikolić je juče okupio oko 80 diplomata koji su ostali nemi na sedmominutni dokumentarni film o pogromu 17. marta 2004. na Kosovu kada su u južnoj srpskoj pokrajini uništavane neke od najvećih srpskih svetinja.

Film rađen u produkciji Radio-televizije Srbije počinje scenama u kojima pomahnitali Albanci skidaju krstove sa Crkve Sv. Andreja u Podujevu dok razularena masa u dvorištu skandira. Crkva je na kraju zapaljena.
Manastir Sv. Arhangela u Prizrenu prikazan je nakon ataka posle kojeg su ostale samo ruševine i garež, dok je jedan deo filma posvećen spaljenom Hramu Bogorodice Ljeviške u istom gradu. Srušeni i zapaljeni su i Saborni hram Sv. Georgija u Prizrenu, manastir Devič u Srbici, Crkva Sv. Nikole u Prištini. U pogromu toga dana stradalo je 10 Srba.

Monografija o Kosovu: Diplomatski predstavnik NATO u Beogradu

Obraćajući se stranim diplomatama, Nikolić je naglasio da je Srbija jedina zemlja u Evropi kojoj, pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska.

– Napadi na srpsku baštinu od 1999, čiji smo svedoci svi, bili su napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj sigurnosti i prihvaćenosti u lokalnoj sredini – poručio je predsednik Srbije, i naglasio da je sve to proces menjanja istorijskih činjenica u cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije KiM.

Kako je rekao stranim diplomatama, prijem Kosova u Unesko predstavljao bi rasadnik budućeg sukoba, kad god to bilo. Predsednik je ambasadorima u Beogradu rekao da je to problem za region, Evropu i ceo svet i da se sada postavlja pitanje ima li pravog puta za odnos Beograda i Prištine.
– Svaki dogovor koji je nametnut ili skrojen da stvara trajno nezadovoljstvo bilo koje strane u stvari i nije dogovor, već rasadnik budućeg sukoba – rekao je Nikolić.

On je naveo i da je Unesko ukazivao na potrebu očuvanja srpske baštine na Kosovu, a povukao je i paralelu sa dešavanjima u Palmiri, gde je Islamska država uništila brojne drevne građevine neprocenjive vrednosti.

Podrška Kine
Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang jedini je želeo da se nakon govora predsednika i potresnih scena prikazanih u dokumentarnom filmu obrati medijima. Rekao je da se „slaže sa izlaganjem predsednika Nikolića koji govori na razuman način”.
– Nije prilika da Kosovo postane član Uneska. Beograd i Priština probleme treba da reše dijalogom – naveo je Mančang.

SAD: Kosovo u Unesku je suštinsko pitanje
Američka ambasada saopštila je juče da SAD pozdravljaju posvećenost premijera Aleksandra Vučića evropskim integracijama i da podržavaju „dijalog Srbije sa Kosovom“ koji uključuje složena i teška pitanja o kojima je postignut znatan napredak.
„Mi zbog toga pozivamo sve strane da se usredsrede na suštinu spornih pitanja, kao što su nastojanja Kosova da se pridruži Unesku, izbegavajući provokativan pristup koji zatvara sve puteve saradnje“, navela je ambasada SAD u Beogradu. Navodi se i da SAD snažno podržavaju aspiracije Srbije da se pridruži Evropskoj uniji i razumeju naporan rad na sprovođenju teških reformi koje su neophodne da se postigne ovaj cilj, kao i da će SAD nastaviti da radi sa Srbijom u tom pravcu.

Blic