Obimnu studiju povodom 20 godina trajanja Republike Srpske napisali su prof. dr Nenad Kecmanović i prof. dr Čedomir Antić

Povodom dvadesete godišnjice međunarodnog priznanja Republike Srpske, napisana je „Istorija Republike Srpske” čiji su autori prof. dr Nenad Kecmanović i prof. dr Čedomir Antić. Knjigu su objavili Srpska književna zadruga i „Intelligence” iz Beograda, a recenzenti su akademik Aleksa Buha, profesori Darko Tanasković i Predrag Marković.

Dragan Lakićević, glavni urednik u Srpskoj književnoj zadruzi, istakao je juče u prostorijama ove kuće da, kao i svaka istorija – države ili naroda, i ova počinje najstarijim saznanjima o životu na teritoriji današnje Republike Srpske, najpre pregledom istorijskih epoha od preistorije i nekadašnje rimske države do prvih pomena Srba u Bosni i Hercegovini.

– Pojavi Srba, njihovog plemenskog i državnog organizovanja autori su posvetili posebnu pažnju, jer se upravo u tim razdobljima, na vetrometini istorijskih, etničkih, verskih i drugih puteva, stvarao srpski nacionalni identitet. Naredna poglavlja posvećena su Osmanskom carstvu na ovim prostorima, ustancima, agrarnim pitanjima, razdoblju pod austrougarskom vlašću. Devetnaestom i dvadesetom veku pripadaju najznačajnija poglavlja istorijskih temelja Republike Srpske i složene strukture odnosa u kojima je trajao i nacionalno i kulturno delovao srpski narod. Slede poglavlja o Sarajevskom atentatu, Vrbaskoj banovini…, a čitaoce će najviše zanimati stvaranje države Republike Srpske iz višestranačke Bosne i Hercegovine i građanskog rata. Dvadeset godina trajanja Republike Srpske predstavlja i strukturu srpske države s one strane Drine i nacionalno-istorijski prostor kojem je potrebno složeno razumevanje iz objektivnih i odmerenih saznanja i stavova naših autora – smatra Dragan Lakićević.

Nenad Kecmanović je naglasio da je pored profesionalnog motiva, knjiga napisana i zbog potrebe da se otklone i pobiju neistine koje dominiraju o Srbima u Republici Srpskoj, a recenzent Darko Tanasković napisao je u predgovoru da je pisanje ove knjige izazov – teorijski, metodološki, praktični, ali ne manje i moralni, jer je ovde, kako smatra, reč o pionirskom sučeljavanju s egzistencijalno bitnom i politički protivrečnom, pa i uzavrelom materijom, bez upuštanja u jalove polemike…

– „Istorija Republike Srpske” prikladan je poklon za njen dvadeseti rođendan. Prikladan pre svega zato što je koristan i zato što će ona s njim i preživljavati sva iskušenja čija su ishodišta i suština u ovoj knjizi verodostojno objašnjeni. Kada je reč o „istoriji savremenosti”, dakle o živoj i dinamičnoj društvenoj i političkoj materiji, nova izdanja će donositi nove uvide i tumačenja, a ako se ispostavi da je potrebno – i preispitivanja i ispravke. Najvažnije je da je učinjen prvi, najteži korak. Njime je snažno potvrđena zrelost srpske državotvorne ideje koja se i u Bosni i Hercegovini izborila za svoje realno ispunjenje – smatra Darko Tanasković.