Memorijalna utakmica, sportski pomen fudbaleru Radovanu Baraću i ostalim srpskim žrtvama ratnog zločina, njih više od 150, ubijenih od hrvatske vojske u Gospiću u jesen 1991. godine, održana je danas u Beogradu.

Memorijalna utakmica, sportski pomen fudbaleru Radovanu Baraću i ostalim srpskim žrtvama ratnog zločina, njih više od 150, ubijenih od hrvatske vojske u Gospiću u jesen 1991. godine, održana je danas u Beogradu. Utakmici je prisustvovao i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštni Srbije Miodrag Linta.

Memorijalna fudbalska utakmica ekipa “Gospić 1960-1990” i “Lika” odigrana je u Sportskom centru “Bora Cvetković – Lane”, pod motom “Sportom protiv zločina”, a početni udarac izvela je Јelena Barać, ćerka pokojnog Radovana, koja je imala šest mjeseci kada joj je ubijen otac, saopštila je Koalicija udruženja izbjeglica.

Radovan Rajko Barać bio je poznati fudbaler iz Gospića. Ubijen je zajedno sa svojom majkom Danicom, a njegova krivica je bila samo to što je bio Srbin i što je navijao za FK “Partizan”, navodi se u saopštenju.

Osim njega, tada su ubijeni majstorski šahovski kandidati Stanko Smiljanić i Milan Svilar, kao i perspektivni šahista Dragan Rakić. U isto vrijeme likvidirani su poznati građani srpske nacionalnosti, sudije, profesori, medicinski radnici, službenici, penzionisani policajci, borci NOB-a i drugi.

Na utakmici su za ekipu “Gospić 1960-1990” nastupili nekadašnji fudbaleri koji u igrali za klubove sa područja opštine Gospić, dok su za ekipu “Lika” igrali poznatiji Gospićani i Ličani – ljekari, advokati, oficiri vojske i policije, pjevači, sportisti, navodi se u saopštenju.

Tanjug