Pokušao sam koliko je u ovom trenutku bilo moguće da napravim jedan izbor djela sa crtežima i skulpturama, kombinacijom koja dosta dobro funkcioniše, tim prije što uglavnom ovdje ima radova koji se prvi put izlažu.

Osvrnuo se ovim riječima akademik Milivoje Unković na svoju postavku “Sudbina kao povod” ističući da je ovom ciklusu, koji traje već dvije decenije, povod sudbina kao jedna njegova životna priča i transformacija kroz razne umjetničke forme, crteže, skulpture i slike.

– Akcenat je na interesu čovjeka kao živog bića i na sve ljude na ovoj planeti i pokušaj traženja univerzalnog uz prisutnu dramaturgiju života – kazao je Unković o postavci koja je otvorena u Galeriji ’96 u Prijedoru.

Srećan je, kako kaže, što su njegovi radovi u gradu poznatom kao grad umjetnika zbog Sretena Stojanovića, Miljuša i Kragulja kao i desetina umjetnika mlađe generacije koji su ostavili neizbrisiv trag u savremenoj likovnoj umjetnosti.

– Svi smo svjedoci da je ovo vrijeme vrlo bremenito raznim sudbinama koje se dešavaju danas u svijetu i sastavni su dio čovjeka i civilizacije. Jedan sam od onih koji, jednostavno, ne može da ne komunicira sa tim nekim formama pod onim vječitim, šta nam se to i zbog čega dešava – naglasio je Unković.

Izložbu je u petak uveče otvorio akademski slikar Predrag Marjanović koji je istakao da prijedorska galerija drži vrhunski nivo, pogotovo ovom izložbenom postavkom koja bi svoje mjesto imala i u prestižnim galerijama širom Evrope.

S njim se složio i direktor Galerije ’96 Tihomir Ilijašević i naglasio da je velika čast što galerija ima priliku da ugosti umjetnika kakav je Milivoje Unković.

– Nikad banalan, nikad vulgaran, ni bijesan ni žalopojan, a motivi kojima se bavi, i u duhovnom i likovnom dijelu, sami se nude stvaraocu da pređe granicu i upadne u provaliju u kojoj nema umjetnosti, iz koje samo odjekuje priča – rekao je Ilijašević.

Građani i posjetioci Prijedora će ovo izložbu moći da pogledaju do 16. novembra. Unković je do sada izlagao na 35 samostalnih i više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je petnaest stručnih i društvenih nagrada za svoje stvaralaštvo, kao i većeg broja povelja i diploma za razvoj likovne umjetnosti, kulture i humanitarne aktivnosti.

Skulpture

Dvije skulpture su ovdje izložene prvi put. Skulpture “Stratište” pronašao sam kod obilježja rudarima u Drakuliću kod Banjaluke, ubijenim u Drugom svjetskom ratu. Radnici su rekonstruisali spomen-obilježje i isjekli ogradu. Dijelove željeza okovalo je drvo. U toj formi kao da je bila sudbina rudara. Bila je to igra slučaja jer jednom ili nijednom u životu se desi da priroda za vas odradi najveći dio posla – ispričao je Milivoje Unković.

Glas Srpske