Oko 30 pripadnika Slavonske sokolske garde ratnog zločinca Branimira Glavaša, postrojilo se danas, u crnim košuljama i pantalonama, ispred zgrade Hrvatskog sabora, i izveli unapred uvježbanu koreografiju, prenio je portal Index.hr.

Pripadnici Slavonske sokolske garde, koji su i ranijih dana šokirali javnost pošto su postrojavanjem mnoge podsjetili na ozloglašene jedinice iz Drugog svjetskog rata, stajali su nepomično, držeći hrvatske, ali i zastave HDS SB-a, naveo je Index.hr.

“Danas tačno u 18 sati u prostorijama Hrvatskog sabora održaće se predaja kandidacijskih lista HDS SB-a za 4. i 5. izbornu jedinicu za predstojeće parlamentarne izbore. Program i protokol predaje kandidacijskih lista održaće se uz svečano postrojavanje Slavonske sokolske garde na Markovom trgu”, stoji u saopštenju na njihovim Facebook stranicama.

Postrojavanje je obezbjeđivao manji broj policajaca.

Glavaš je ranije rekao je da “ovo nije vojno postrojavanje”, već da se “u stranci osniva rekreativna sekcija”, a da će Slavonska sokolska garda “služiti u funkciji sporta i stranke”.

Prema njegovim riječima, crna boja košulja izabrana je “jer djeluje elegantno i svečano”.

Jedan od najglasnijih protivnika ovog postrojavanja bio je bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je rekao da ga ovakve stvari podsjećaju na neka grozna vremena.

“Ja bih volio da se to u ovo vrijeme na hrvatskoj pozornici ne događa, jer asocira na neke druge godine, 1990/1991. pa i 1941. i na sve ono što ima oznake crnokošuljaštva”, rekao je Šeks, navodi Index.hr.

Index.hr/Glas Srpske