Od šest preporuka koje je Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH, na osnovu žalbi građana Prijedora u protekle tri godine, uputila institucijama grada Prijedora i Republike Srpske, dvije se odnose na obavezu poštovanja Zakona o slobodi pristupa informacijama, dvije na radno pravo, jedna na stambeno i jedna na komunalno pitanje.
Od šest preporuka ombudsmana u cijelosti je ispoštovano pet, dok je jedan predmet – rješavanje pitanja vlasništva nad stanom – upućen na sud, rečeno je Srni u Instituciji ombudsmana za ljudska prava.

Obavezu primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama po preporukama ombudsmana uvažile su gradska administracija i Centar javne bezbjednosti Prijedor, dok su preporuke ove institucije u oblasti radno-pravnih odnosa ispoštovale Republička uprava za inspekcijske poslove i akcionarsko društvo “Toplana” Prijedor.

Komunalni predmet odnosi se na izgradnju kanalizacione mreže vlastitim sredstvima građana gdje izvođač nije u potpunosti izvršio sve radove, te mu građani nisu isplatili punu ugovorenu sumu.

Izvođač radova sudskim putem obavezao je građane da mu isplate ostatak duga, a građani su zatražili učešće grada u otplati duga, s obzirom na to da je njihov projekat uključen na gradsku kanalizacionu mrežu.

Grad Prijedor obavijestio je instituciju ombudsmana da je pristao isplatiti sredstva građanima na ime revizije, kao i da je održano više od 20 sastanaka sa predstavnikom ove grupe građana.

Jedini predmet u kojem se epilog traži sudskim putem je slučaj radnika “Željeznica Republike Srpske” prvorangiranog na listi za dodjelu stanova koji se žalio jer nije dobio stan.

Taj stan je imao i neriješene imovinske odnose na relaciji “Željeznice” – grad Prijedor, te je stoga ombudsman zahtijevao da prvo bude razriješeno pitanje faktičkog vlasništva nad stanom. U ovom predmetu je ostvarena saradnja sa organima, ali je predmet upućen na sud radi rješavanja pitanja vlasništva nad stanom.

SRNA