Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, Andrija Mandić, tvrdi da se Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata te da je jedini izlaz iz haosa, u kojem se, kako kaže, nalazi ova država što hitnije održavanje slobodnih izbora i silazak s vlasti aktuelnog premijera Mila Đukanovića!

On ističe da su sulude teze koju plasiraju neki crnogorski mediji da iza protesta u Podgorici stoje Srbija, pa čak i Republika Srpska.

– Upozorili smo i domaću i međunarodnu javnost da Đukanovićeva politika i ovo što radi njegov režim Crnu Goru dovodi na ivicu građanskog rata! To je ono što je činjenica i što se trenutno događa u Crnoj Gori – kaže Mandić u intervjuu za Press.

Crnogorska opozicija je za subotu najavila održavanje novog velikog antivladinog protesta u Podgorici. Vjerujete li da će Đukanovićeva vlada, na kraju, popustiti pod pritiskom i da će premijer podnijeti ostavku?

– Nadam se da će dolazak velikog broja građana, a mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da ih dođe što više, na kraju ipak urazumiti diktatora i dovesti ga do svijesti da su došla neka nova vremena. Čovjek koji se već 30 godina nalazi na vlasti i ne ponaša se u skladu sa demokratskim standardima konačno mora da shvati da građani Crne Gore ne žele više da trpe njegovu osionost i bahatost, da će morati da odstupi i omogući održavanje slobodnih i poštenih izbora na kojima se pobjednik neće unaprijed znati.

Kukavica spremna na sve
Postoje najave da će vladajući DPS u subotu u Podgorici organizovati kontramiting opoziciji na kojem bi bile okupljene pristalice Mila Đukanovića. Postoji li opasnost od izbijanja fizičkog sukoba između pristalica dva žestoko podijeljena bloka?

– Poznajući Đukanovićev habitus i to da je kukavica, ne bi me iznenadilo da u subotu pokuša da izazove sukob, dok će u isto vrijeme on biti dobro sklonjen na nekoj sigurnoj destinaciji. Postoje informacije da će na taj kontramiting dovesti neke ljude iz svijeta kriminala, kao i neke neupućene i neobrazovane podržavaoce njegove politike.

Zašto tvrdite da se pobjednik izbora u Crnoj Gori ranije unaprijed znao?

– Zato što je Đukanović imao razrađenu mašinu za krađu izbora. Izbori u Crnoj Gori do sada nisu bili ništa drugo osim prilika da se resetuje jedna već ustanovljena vlast, koja je došla s ulice i nasiljem. Đukanović je na taj način prvi put i izabran za premijera.

Proteste opozicije u Podgorici je prije nekoliko dana nasilno prekinula policija. Strahujete li da bi takav scenario mogao da se ponovi u subotu?

– Nakon nedavne upotrebe sile od Đukanovićevog režima, prebijanja narodnih poslanika, novinara, intelektualaca i okupljenog naroda, mi u opoziciji analizirali smo ukupnu situaciju i shvatili da se nalazimo pred izborom: Ili ćemo prihvatiti diktat sile i bespogovorno, od sada pa nadalje, slušati sve što nam naredi Đukanović, ili ćemo ustati i suprotstaviti se toj sili. Jednoglasno smo odlučili da ćemo se sili suprotstaviti! Želimo da osvojimo slobodu u Crnoj Gori.

Vlast u Podgorici optužuje vas da instrukcije dobijate iz Srbije, pa čak i Rusije, da biste, navodno, zaustavili učlanjenje Crne Gore u NATO savez.

– Režimska Televizija Crne Gore prekjuče je u tu priču uvukla i Republiku Srpsku! Tvrde da i u RS postoje “pipci” koji, kako kažu, upravljaju ovom situacijom. Naravno, radi se o bezočnim lažima! Ovo što se događa u Crnoj Gori nema nikakve veze sa Vašingtonom, Moskvom, Beogradom ili Banjalukom. Ovo je naša stvar. Mi već 30 godina trpimo diktatora koji maltretira, ponižava i pljačka Crnu Goru. Jedna generacija političara konačno je odlučila da tome kaže – dosta! Ovo nema veze ni sa bilo kojim spoljnopolitičkim ciljem Crne Gore. Ovo je borba za slobodne, poštene i pravične izbore, koji jednom konačno moraju da se organizuju u Crnoj Gori. Tražimo da se formira prelazna vlada koja bi pripremila i organizovala poštene izbore, a ko god da na njima pobijedi biće ispoštovan.