Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Za deklaraciju je glasalo 71 poslanik koliko je i bilo prisutnih, dok predstavnici koalicije domovina nisu prisustvovali glasanju. Zločin genocida NDH po svojim razmjerama ravan je holokaustu, koji je nacistička Njemačka izvršila nad Јevrejima, rekao je predlagač Deklaracije poslanik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Poslanici su izrazili jedinstven stav da zločin NDH ne smije biti zaboravljen.

Danas je usvojen i Prijedlog zakona o porezu na nepokretnosti kojim se uvodi jedinstvena poreska stopa na nepokretnostio od 0,20 odsto.

Nastavak sedme redovne sjednice biće u utorak, 27.oktobra, u deset časova.

13.35 U Narodnoj skupštini obavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o nepokretnosti, koji, između ostalog, podrazumijeva jedinstvenu poresku stopu za porez na nepokretnosti za sve lokalne zajednice, 0,20 odsto.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je razlog za donošenje ovog zakona potreba unapređivanja jedinstvene politike oporezivanja nepokretnosti i istakao da je povlaštena stopa za proizvodne nepokretnosti smanjena sa 0,20 odsto na 0,18 odsto.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je da su klubovi SNSD-a, DNS-a i SP-a predložili amandman da se stopa poreza na nepokretnosti u kojima se obavlja proizvodna djelatnost smanji sa 0,18 na 0,10 odsto, radi podsticaja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da se mora dati zadatak lokalnim zajednicama da evidentiraju sve objekte koji podliježu oporezivanju, te da Poreska uprava poreske račune šalje na kućne adrese kao običnu poštu.

Prijedlog  zakona predviđa da poreski obveznik, koji u toku poreske godine izvrši prenos vlasništva na nepokretnosti na drugog poreskog obveznika, izmiri sve dospjele poreske obaveze za tu nepokretnost do dana prenosa vlasništva na nepokretnosti. Predviđeno je i oslobađanje poreza za nepokretnosti koje poreski obveznik sagradi, a koje su u poslovnim knjigama evidentirane kao sredstvo isključivo namijenjeno daljoj prodaji.

Nakon razmatranja Prijedloga zakona o porezu na nepokretnosti slijedi glasanje o apsolviranim tačkama Sedme redovne sjednice.

11.20… Narodna skupština je razmotrila Prijedlog deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da je rasprava o deklaraciji zakasnila 50 godina i da je neophodno formirati odbor koji će se baviti koordinacijom u vezi sa izgradnjom memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Poslanik SNSD-a Svetozar Јovanović rekao je da je osuda genocida neophodna i se ne nipošto ne smiju zanemariti istorijske činjenice o žrtvama.

Poslanik Zdravko Krsmanović istakao je da je srpski narod preživio brojna stradanja i predložio da se uz deklaraciju usvoje i zaključci koji bi joj, kako je rekao, dali širu dimenziju.

Na zahtjev Vlade iz procedure je povučen Prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza,  a pred poslanicima je trenutno Prijedlog zakona o nepokretnosti koji, između ostalog, podrazumjeva jedinstvenu poresku stopu za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice 0,20 odsto.

Parlament Srpske trebalo bi da deklaraciju u odgovarajućoj formi, uputi parlamentima evropskih zemalja, Izraela, ruskoj Dumi, američkom Kongresu.

Predsjednik Udruženja “Јadovno 1941” Dušan Bastašić, koji se juče kao gost obratio poslanicima, istakao je da je usvajanje deklaracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima važno zbog naših predaka i potomaka.

“Glasanjem za ovu deklaraciju pokazaćemo odnos prema našim precima i brigu prema potomcima”, rekao je Bastašić.

Poslanici bi trebalo da se izjašnjavaju i o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

RTRS