Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da odluka Izvršnog savjeta Uneska da preporuči prijem Kosova u ovu organizaciju predstavlja cinizam prema srpskom narodu i ocijenio da će to istorija i kultura osuditi.

“To će verovatno buduća pokolenja umeti da ocene kao ciničan gest prema jednom narodu, koji je stvarao ta kulturna dobra na Kosovu i Metohiji i čuvao ih od onih kojima se danas poveravaju”, rekao je patrijarh Irinej za Srnu.

On je izrazio nadu da će progovoriti savjest mnogih i da će ono što je započeto sada u Parizu i što nije ispalo kako su očekivali, u sljedećem aktu doći do većeg izražaja.

“Verujemo da ima dobrih ljudi, sa dobrom savešću”, rekao je patrijarh Irinej, koji je u Patrijaršiji u Beogradu primio studente Visoke škole unutrašnjih poslova iz Banjaluke.

Patrijarh je rekao da pošten čovjek sa zdravom sviješću i savješću ne može da čini ono što je protiv savjesti, protiv istorije, kulture jednog naroda i njegovih svetinja i da se one daju onima koji su tokom čitavog svog postojanja rušili, palili i žarili.

“Njihova pobuna i buna na Kosovu i Metohiji, koja trijumfuje u našim danima, počela je sa požarom u Pećkoj Patrijaršiji. To je početak, a ovo je završetak toga nečasnoga dela. Mislim da će to istorija i kultura osuditi”, rekao je patrijarh srpski.

SRNA