Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u nedostatku dijaloga, bio je prinuđen da, zarad interesa Srpske, posegne za referendumom o pravosuđu BiH, istakao je Pero Simić u kolumni za beogradski list “Danas”.

“Dodik je svjestan da protiv sebe ima dobar dio međunarodne zajednice, političko Sarajevo, kao i poltrone prema Sarajevu i međunarodnoj zajednici iz srpskih političkih redova – SDS-a, PDP-a i NDP-a koji su ostali udržani oko referenduma – koji u sadejstvu sa političkim Sarajevom i Bakirom Izetbegovićem žele da mu što prije vide leđa, pri tome, ne birajući sredstva”, piše Simić.

On je napomenuo da predstavnici međunarodne zajednice i bošnjački politički lideri smatraju da je referendum neustavan, da je ozbiljna prijetnja Dejtonskom sporazumu, kao i da predstavlja opasnost za suverenitet i sigurnost zemlje, te još jedan od “mnogobrojnih nestašluka Milorada Dodika”.

“Dodik im na to odgovara pitanjem – gdje to u Dejtonskom sporazumu i Ustavu piše da je referendum neustavan!? Decidnog odgovora od kritičara referenduma nema, a lako je i utvrditi da pravosuđe nije u kompetenciji zajedničkih institucija BiH i da to ne piše u Ustavu”, istakao je Simić, podsjetivši da je Sud i Tužilaštvo BiH nametnuo “bosanskohercegovački protektor”, odnosno visoki predstavnik, političkom silom kršeći međunarodno pravo.

Simić navodi da je, otkako je priča o referendumu krenula u opticaj, pojačano prisustvo ambasadora i predstavnika zapadnih zemalja u Banjaluci koji pokušavaju Dodika na “razuman” način odvratiti od svog nauma, ali da Dodik, “prekaljeni borac za prava Srpske u duelu sa strancima, nema razumijevanja za njihovo nerazumijevanja oko referenduma”.

“Referendum je demokratsko pravo Srpske, Ustavni sud Srpske je utvrdio da u tekstu referendumskog pitanja nema ništa sporno, te da će se referendum sprovesti ukoliko se unutar BiH dva entiteta ne dogovore da Sud i Tužilaštvo BiH mogu ostati, ali sa redukovanim pravima u odnosu na postojeća, koja su bila na štetu Srpske i uvažavajući njene primjedbe”, napominje Simić.

Bilo kako bilo, ističe Simić, u nedostatku unutrašnjeg konsenzusa o pravosuđu BiH, Srpska je sve bliža referendumu, a odluka o formiranju Komisije za sprovođenje referenduma već je donesena.

“Namjera Srpske nije da se igra sa referendumom, već da se nađe rješenje. Mnogi su opet mišljenja da je to pitanje i njenog opstanka u dejtonskom kapacitetu”, zaključio je Simić.

SRNA/Press