Najmanje 42 osobe poginule su jutros na jugozapadu Francuske kada se autobus sudario sa kamionom u blizini grada Liburna, istočno od Bordoa, saopštile su lokalne vlasti.

Od toga je 41 putnik nastradao u autobusu, a jedna žrtva je vozač kamiona, prenio je AFP.

Pariski dnevnik “Mond” precizira, pozivajući se na navode lokalnih vlasti, da je pet osoba uspjelo da iz zapaljenog autobusa izađe sa lakšim povredama, dok su tri osobe ostale nepovrijeđene.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske je rekao da su žrtve nesreće, najvjerovatnije, svi francuski državljani, javio je Rojters.

Oba vozila su se zapalila nakon čeonog sudara koji se dogodio oko 07.30 sati, a trenutno se na mjestu nesreće nalazi 60-ak vatrogasaca i pristiže ih još, prenose francuski mediji.

Lokalni list “Sid Uest” navodi da je autobus prevozio starije ljude koji su krenuli na odmor i da se za sada ne zna šta je uzrok nesreće – brzina, gubitak kontrole nad vozilom ili nešto treće.

Lokalne vlasti su precizirale da je do sudara došlo u jednoj opasnoj krivini, u kojoj vozač autobusa nije mogao da vidi kamion koji je bio sasvim sa lijeve strane, i napominju da su se na tom mjestu i ranije dešavale saobraćajne nesreće.

Na vijest o nesreći odmah je reagovao francuski predsjednik Fransoa Oland, koji se trenutno nalazi u zvaničnoj posjeti Atini, a koji je rekao da je francuska vlada u potpunosti mobilisana poslije te strašne tragedije.

Јelisejska palata je u međuvremenu saopštila da će okolnosti nesreće biti u potpunosti razjašnjene i da su sve službe angažovane kako bi se pružila potrebna pomoć i podržale porodice žrtava. U saopštenju se navodi i da je u Žirondi aktiviran oblasni operativni centar.

Francuski mediji javljaju da su se na mjesto nesreće uputili francuski premijer Manuel Vals i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, kao i državni sekretar zadužen za saobraćaj Alen Vidali. Gradonačelnik Pisegena, grada u blizini Liburna gdje se nesreća dogodila, Gzavije Sible, rekao je da treba organizovati prijem povrijeđenih i tijela poginulih.

Kako navodi pariski list “Figaro”, riječ je o najpogubnijoj nesreći u Francuskoj od 1982. godine kada su u mjestu Bon poginule 53 osobe od kojih 44 djece starosti od šest do 15 godina.