Dok predsjednik NDP-a Dragan Čavić, s ostalim narodnim poslanicima iz ove partije, najavljuje vanparlamentarnu borbu protiv vlasti u RS, u ostalim strankama Saveza za promjene “povlače ručnu” i smiruju tenzije.

Iz SDS-a danas niko nije mogao da potvrdi da li će najjača opoziciona stranka u RS podržati prijedlog koalicionih partnera iz NDP-a. Pojedini visoki funkcioneri SDS-a čak i nagovještavaju da bi, umjesto protesta i izvođenja naroda na ulice, bilo pametnije posegnuti za nekim drugim rješenjima.

Tako poslanik ove stranke u NSRS Miladin Stanić objašnjava da još ne može da govori o zvaničnim stavovima ove stranke o pitanju protesta jer će konačna odluka o ovom pitanju biti donesena na sastanku najviših organa SDS-a.

– Za sada ništa nismo dogovorili kada su u pitanju vanparlamentarni načini borbe, ali moj lični stav je da to nije dobro. Uvijek govorim, a i sad je moj stav da je i najlošiji dogovor bolji od ulice. Takođe, ne vjerujem da su iscrpljeni svi ostali načini borbe, pa da su nam ostali samo protesti i izlazak na ulice. Nema te situacije iz koje se ne može izaći razgovorom i sigurno je da još ima mogućnosti za dogovor između sprskih stranaka – rekao je Stanić.

I šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS, Vukota Govedarica, nije želio da detaljnije govori o mogućnostima vanparlamentarne borbe protiv vlasti, ali se nada da će Vlada RS povući sporne zaključke usvojene na posebnoj sjednici Narodne skupštine i da za protestima neće biti potrebe.

– Mi ne možemo da pričamo o tim stvarima dok se lideri ne usaglase. Nadam se da će Vlada u ovom roku od 90 dana koji joj je ostavljen da pripremi taj zakon dobro razmisliti o tome – izjavio je Govedarica.

Podsjećamo, odmah nakon završetka posebne sjednice NSRS lider NDP-a je najavio vanparlamentarnu borbu protiv vlasti, a njegov stav su podržale i ostale stranačke kolege i najavile crnogorski scenario u RS. Da li će stvarno doći do protesta u režiji opozicije i izvođenja građana na ulice ostaje da se vidi nakon sastanka lidera Saveza za promjene, koji se očekuje za vikend. Za vikend će biti održana i sjednica Glavnog odbora Partije demokratskog progresa, na kojoj bi i funkcioneri te partije trebalo da zauzmu stav o mogućim protestima.

Press