Nakon što im je prije tri dana u posjed nasilno ušao Fadil Muminović iz Srebrenice tvrdeći da je kupio stan u kojem žive već 46 godina, penzionerski dani Lazara i Ljiljane Јokić iz sarajevske opštine Centar pretvorili su se u dramu. Bar tako tvrdi njihov prijatelj, koji se pismom obratio našoj Televiziji.

U stanu u sarajevskoj Hadži-Idrizovoj ulici Јokići sa stanarskim pravom žive već 46 godina. Prije tri dana u stan je neovlašćeno ušao izvjesni Fadil Muminović iz Srebrenice sa još nekoliko pomagača, tvrdeći da je kupio stan od vlasnika, uzurpirao ga, ali bez ikakvog sudskog naloga, piše Јokićev prijatelj.

“Policija je na poziv Јokića dolazila tri puta, ali ih nije zaštitila, pravdajući se da nisu nadležni, već da je nadležan sud. Muminović je oduzeo ključeve od stana Јokićima, zabranio ulazak advokata, zabranio alkohol i svinjetinu, naredio da ne smiju izlaziti iz stana, u suprotnom više neće moći ući…..Prijeti im smrću ukoliko podnesu tužbu protiv njega”.

Svoje stvari Muminović je unio u stan, a stvari Јokićevih bez odobrenja prebacio u praznu sobu. Јokićevi zbog bojazni ne žele da išta govore. U pismu se navodi i da se advokat Јokićevih obratila na više adresa sarajevskih institucija, ali da reagovanja još nema. Na više pismenih obraćanja i mi smo danas dobili samo jedan odgovor, i to iz OHR-a koji se, kažu, u pravilu ne miješa u pojedinačne slučajeve.

“OHR nije upoznat sa ovim konkretnim slučajem. Pitanja koja se tiču implementacije imovinskih zakona spadaju pod primarnu odgovornost domaćih institucija u BiH i visoki predstavnik vjeruje da postoje adekvatni pravni lijekovi koji su namijenjeni za ovakve situacije”, stoji u saopštenju OHR-a.

Nezvanično saznajemo da su u opštini Centar Јokićima, nakon rata, rekli da nemaju pravo na otkup stana, a nakon pojave Muminovića – da se ne brinu, da su zakonom zaštićeni i da nisu jedini takav slučaj. Treba se nadati da će nadležni konačno reagovati i riješiti dramu ove porodice.

RTRS