Da bi zakoni, strategije i preporuke na nivou BiH imali entitetsku prohodnost, veoma je važno da imamo uspješnu saradnju sa RS. SNSD je u tom smislu nezaobilazan faktor sa kojim svi treba da rade. Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

* GLAS: Na kojim potezima ćete insistirati nakon ulaska u vlast, ozvaničenog potpisivanjem koalicije sa SDA?

RADONČIĆ: Naši prvi potezi su već očigledni. To je stabilizacija federalne vlasti i deblokiranje parlamenta. DF je ucjenjivao svog koalicionog partnera SDA i te ucjene su počeli da plaćaju građani. Sada je ta blokada otklonjena i nova parlamentarna većina treba da dobije odraz u izvršnoj vlasti.

* GLAS: Kako komentarišete stav SDS-a da nema potrebe za promjenama u Savjetu ministara i da SBB nije partner za njih?

RADONČIĆ: U politici se uvijek kažu riječi koje bi čovjek nekad kasnije rado zaboravio i progutao. Kao ministar bezbjednosti imao sam sjajnu saradnju sa Mirkom Šarovićem u Savjetu ministara BiH. Odnosi SBB-a i SDS-a su vrlo korektni. Moji personalni odnosi sa njihovim poslanicima i delegatima u Parlamentu BiH su izuzetno korektni. Korektni su odnosi i sa Mladenom Bosićem i ne očekujem da u tom smislu treba razmišljati o ozbiljnim problemima. Takođe mi nemamo ambicije da sjednemo u neku od ministarskih fotelja u Savjetu ministara koju trenutno zauzima kadar SDS-a, čiji rad ocjenjujemo vrlo pozitivno.

* GLAS: Nakon potpisivanja sporazuma sa SDA rekli ste da niste trojanski konj koji će ulaskom u tu koaliciju činiti sve da SNSD uđe u vlast na nivou BiH?

RADONČIĆ: SNSD je u Parlamentu BiH glasao za moju smjenu kada sam bio ministar bezbjednosti BiH. SBB nema nikakvih obaveza prema SNSD-u i mislim da su tu vrstu dezinformacija plasirali oni koji su htjeli da budu u vlasti i da istovremeno budu opozicija, odnosno da budu moralni čuvari političkog života u BiH. SBB nema nikakve ambicije da nekoga uvodi ili izbacuje iz vlasti. Mi smo u vladajuću koaliciju ušli na poziv SDA prvenstveno, jer su oni kičma vlasti i imaju najviše poslanika i delegata na federalnom i nivou BiH.

* GLAS: Hoćete li sarađivati sa SNSD-om i predsjednikom RS Miloradom Dodikom?

RADONČIĆ: Još nisam ni na kakvoj izvršnoj funkciji, ali obaveza svakog političara je da razgovara sa svima, da ne bude sujetan i da se ne sveti. Komunikacija sa SNSD-om je veoma bitna, jer ta stranka tvori entitetsku vladu. Da bi zakoni, strategije i preporuke na nivou BiH imali entitetsku prohodnost, veoma je važno da imamo uspješnu saradnju premijera Fadila Novalića i Željke Cvijanović i svih resornih ministarstava. SNSD je u tom smislu nezaobilazan faktor sa kojim svi treba da rade. Dodik i ja se možemo svađati i ne slagati, ali to je dio naših političkih života.

* GLAS: Kada ćete predložiti ministre u Vladi FBiH za pozicije na kojima je bio kadar DF-a?

RADONČIĆ: Taj zajednički korak učinićemo naredne sedmice, da bismo stabilizovali federalnu vladu i parlamentarnu većinu. Već smo imali ozbiljne razgovore i to je tehničko pitanje koje ćemo vrlo brzo završiti u parlamentu.

* GLAS: Koga ćete predložiti za ministre?

RADONČIĆ: Vrlo rado bih otkrio imena i nema tu nikakvih mistifikacija, ali imam džentlmenski dogovor sa Bakirom Izetbegovićem da zajednički pogledamo ta imena. Kada ih pogledamo, brzo će biti saopštena, mislim iduće sedmice.

* GLAS: Da li ćete Vi biti na nekoj od pozicija u vlasti?

RADONČIĆ: Da budem iskren, najviše mi godi da budem predsjednik stranke. Ulazak u Savjet ministara nije nešto što me lično impresionira ili zanima. Ako procijenimo da Savjetu ministara treba neki dodatni moto da radi brže i energičnije i da u njemu sjedi neki od predsjednika jakih stranaka, o tome možemo razgovarati. Mislim da je za sada priča o toj temi preuranjena.

* GLAS: Kada će biti održan sastanak SBB-a, HDZ-a, SDA i stranaka Saveza za promjene?

RADONČIĆ: To zaista ne znam. To treba organizovati SDA, kao kičma vlasti na svim nivoima, jer imaju najviše poslanika i delegata. Kada organizuju, ja ću se rado odazvati i nema razloga da se ne okupimo i ne razgovaramo.

Stranke iz RS treba da spuste loptu

* GLAS: Kako komentarišete sukobe u srpskom korpusu?

RADONČIĆ: Mi smo unutar bošnjačkog političkog korpusa našli kapacitet i Bakir Izetbegović i ja saniramo neke stvari u najboljem interesu ove zemlje, jer znamo šta nas čeka u ekonomskom i drugom smislu. Volio bih da i u srpskom korpusu dođe do, sportski rečeno, spuštanja lopte uz puno razumijevanje ogromnih političkih razlika koje postoje između SNSD-a i SDS-a.

Glas Srpdke