Uvođenje kamera u proces polaganja vozačkog ispita samo bi ometalo kandidate da se koncentrišu u vožnji, a pri tome se ne bi moglo zabilježiti i snimiti baš sve što je bitno za pokazivanje znanja!

Na ovo su upozorili instruktori u banjalučkim auto-školama komentarišući novo pravilo koje će biti primjenjivano u auto-školama u Srbiji. Naime u ovoj zemlji će početkom sljedeće godine kandidati polagati teorijski dio ispita na računarima, a sve će posredstvom HD kamera nadzirati policija. Prema mišljenju instruktora, to će kandidatima unijeti još više napetosti tokom polaganja jednog od najstresnijih testova u životu.

Dodatni namet

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja RS, kaže da bi kamere samo dodatno ometale kandidate kojima treba eliminisati tremu tokom polaganja ovog ispita. Posljednja izmjena u pravilima polaganja ispita u kojoj je umjesto nepoznatog člana komisije suvozačevo mjesto dodijeljeno instruktoru, dalo je dosta dobre rezultate jer su se kandidati ponašali slobodnije i vozili su bolje.

Treba pitati psihologe

Mira Bera, direktor Zavoda za obrazovanje odraslih RS, kaže da ne zna kako bi prokomentarisala potrebu uvođenja kamera u proces polaganja vozačkog ispita jer nema nikakvih pokazatelja da bi one mogle uticati na ishod.

– Da li bi polaganje ispita bilo stresnije ili ne, bolje pitajte psihologe. Sjećam se da je i meni polaganje tog ispita bilo jedno od najstresnijih, ali svi smo mi to prošli i ne vidim zašto bi se od toga pravila neka velika drama – rekla je Bera.

– Osim toga, statistike pokazuju da su među uzročnicima saobraćajnih nesreća vozači početnici tek na petom mjestu, a prvi su oni koji dozvolu imaju 16 i više godina. Cilj polaganja ispita jeste da ispitivač nađe najbolji metod kojim će vozač kandidat pokazati svoj maksimum, a ne da ga sputavamo i izlažemo prevelikom stresu. Smatram da kamere ništa posebno neće promijeniti, ali i da ne mogu sve da snime, da li je kandidat pogledao lijevo ili desno ili da li je u pravom trenuku uključio migavce ili nešto treće. Kamere bi bile samo dodatni namet na ionako skup proces polaganja ispita i obuke – smatra Jaćimović.

Vlasnik Auto-škole “Elan” iz Banjaluke Srđan Jelačić nema ništa protiv uvođenja kamera, ali ni on ne misli da bi one dale neki poseban rezultat ili pomogle bilo kome da nešto sazna više o polaganju ispita.

– U redu je ako želite neku dodatnu kontrolu, ali uvođenje kamera bi samo koštalo auto-škole, a ne bi dalo neke rezultate. Možete vi sve da snimate, ali bi bolje bilo da se pojača obuka umjesto da svi mi potrošimo, na primjer po 2.000 KM na dodatnu opremu – kaže Jelačić.

Treniraju strogoću

Inače, izmjene koje je MUP Srbije predložio kao modernizaciju sistema obuke budućih vozača i auto-škole i instruktori dočekali su na nož. Oni prije svega negoduju zato što takva modernizacija poskupljuje obuku, a misle da nije ni u redu da zaposleni u školama traže od kandidata saglasnost da budu snimani dok rade testove. Oni govore da policija trenira strogoću nad njihovom branšom, a sve pod izgovorom bezbjednosti saobraćaja.

– Nigdje u Evropi nema obaveze polaganja testova na računarima, a snimanje kamerama, posebno maloljetnih kandidata, u najmanju ruku je cirkus. Tjeraju nas da kupimo i instališemo HD kamere, a kada ih postavimo, moramo da tražimo saglasnost za snimanje. Šta ako nam ne daju saglasnost? Kakve veze ima snimanje kandidata u učionici i polaganje ispita na računaru sa bezbjednošću saobraćaja? Dan prije teoretskog predavanja moramo obavijestiti MUP da to radimo ili smo napravili prekršaj – rekao je jedan vlasnik auto-škole iz Beograda.

Press