Na Trgu Republike u Podgorici traje protestni skup opozicionog Demokratskog fronta u prisustvu nekoliko hiljada građana iz svih krajeva Crne Gore.

Skup je počeo izlaskom na binu poslanika Demokratskog fronta, predvođenih liderima Nebojšom Medojevićem i Andrijom Mandićem, SNP-a i tri nezavisna poslanika u crnogorskom parlamentu.

Građani predvođeni opozicionim liderima krenuli su u protestnu šetnju sa Trga Republike ka Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i platoa ispred zgrade Skupštine, gdje će protest biti nastavljen.

Demokratski front je napustio Skupštinu Crne Gore i organizovao mirne proteste zahtijevajući smjenu Vlade Mila Đukanovića i raspisivanje prvih fer i demokratskih izbora.

Protesti su održavani svakodnevno pred zgradom Skupštine Crne Gore u Podgorici od 27. septembra do 18. oktobra, kada je policija rastjerala okupljene.

Crnogorska opozicija okupljena oko Demokratskog fronta dala je Vladi Crne Gore rok do danas da podnese ostavku, prijeteći daljim okupljanjima.

Vozilom krenuo kroz demonstrante, nema povrijeđenih

Jedan čovjek je vozilom “opel tigra” iz pravca Pošte Crne Gore krenuo automobilom kroz masu, ali su ga demonstranti zaustavili kod Centralne banke (CBCG).

Nije bilo povrijeđenih, saznaju “Vijesti”.

Nakon nekoliko minuta, vozilo je odvezeno u pravcu Pošte bez ikakvog incidenta.

Osoba koja je automobil uklonila iz sa Bulevara gdje se nalaze demonstranti nije ista osoba koja je upravljala automobilom prilikom ulaska u Bulevar.

Prema riječima očevidaca, vozilo je došlo iz pravca Hotela Hotela ka Skupštini.

Dok završimo govore, neka Đukanović i Krivokapić odgovore na naše zahtjeve

Član predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je na večerašnjem protestu da niko nema “opravdanje za odsustvo sa sastanka sa istorijom”.

On je rekao da će govori trajati 45 minuta i poručio Ranku Krivokapiću i Milu Đukanoviću da do tad odgovore na mirne i demokratske zahtjeve.

Oni traže da prihvate formiranje prelazne vlade i implementaciju izbornog zakonodavstva.

Novinar i lider Pokreta za neutralnost Marko Milačić rekao je da se ovo pretvorilo u iskru svenarodnog otpora.

“Nasilje nad demonstrantima pokrenulo je revolt”, kazao je.

“U Crnoj Gori postoji samo podjela na slobodne građane i uzurpatore”.

“Ako udare na nas policajci i provokatori treba da stojimo zajedno. Ništa nam ne mogu”, dodao je.

Poslanica DF-a Jelisava Kalezić poručila je da su demonstranti večeras ustavobranitelji i branioci demokratije. Ona je pozvala policiju da čuva građane i hapsi one koji su maskirani i prave incidente.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić pozvao je na mirni borbu i okupljenima na protestu poručio da je sva Crna Gora zajedno.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić poručio je da je “bolje upaliti svijeću, nego čitav život proklinjati tamu”.

Predrag Bulatović je rekao da očekuje da Krivokapić napusti vladu do isteka roka i poručio da nema povlačenja.

Funkcioner DF-a Branko Radulović je rekao da će građani stvoriti slobodnu Crnu Goru na pravim temeljima. On je poručio da će “nove vlasti sprovesti lustraciju i da će Đukanović odgovarati za lopovluke”.

Radulović je pozvao policiju da “bace štitove i budu pametni večeras”.

Policija vraćala demonstrante sa granice sa Srbijom

Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije NOVA Bijelo Polje, Vukota Dulović, kazao je da je od jutarnjih sati policija sa graničnog prelaza Dobrakovo iz pravca Prijepolje i Brodarevo vratila jedan dio ljudi koji su krenuli na proteste DF-a.

„Više njih se sakupilo u Gostunu odakle su nas zvali i obavijestili da im nije dozvoljeno da uđu. A kada je jedan od njih rekao policajcu da ide kod Vukote Dulovića, ovaj mu je kazao: E kad je kod njega onda naročito ne možeš da uđeš u Crnu Goru, kazao je Dulović.

On je istakao da je sramno na koje sve načine plaše narod koji ne smije slobodno da izrazi svoju volju.

Građani sa sjevera su organizovano krenuli na protest. Tvrde da policija vrši pritisak.

“Gotov je! Iz Čikaga tvoji, znaš ti dobro koji”

“Gotov je! Iz Čikaga tvoji, znaš ti dobro koji”, transparent je koji je postavljen na jednom mostu u Čikagu, u Sjedinjenim Američkim Državama, u susret protestima koji su krenuli u 19 sati, u Podgorici.

Kako je autor transparenta kazao “Vijestima”, radi se o sarkastičnoj poruci, ironičnom osvrtu prema “režimskoj propagandi”.

Slični transparenti su se mogli vidjeti ovih dana i na većini mostova i pasarela u Podgorici, gdje su osvanule parole sa natpisima ”Gotov je!” i ”Kraj-subota”.

DPS: DF obmanjuje javnost

Demokratski front ponovo pokušava da hrabri sebe lažući ukupnu crnogorsku javnost pred večerašnji protest kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS)

“Uz pomoć svojih medija, DF saopštava podatke o „stotinama i hiljadama“ građana koji su se zaputili za Podgorici, mada i sami znaju da je centrala DF od svojih organizacionih odbora dobila precizne podatke da je iz Andrijevice krenulo 20 demonstranata, iz Bara 80, Berana 160, Bijelog Polja 60, Budve 30, Cetinja 20, Danilovgrada 30, Herceg Novog 100, Kolašina 40, Kotora 30, Mojkovca 70, Nikšića 800, Plava 15, Pljevalja 80, Plužina 25, Rožaja 15, Šavnika 10, Tivta 25, Ulcinja 15 i sa Žabljaka 25”, kazali su iz DPS-a.

U saopštenju dodaju da je svaka cifra koju su iz organizacionih odbora DF-a saopštili lažna i služi samo za obmanjivanje javnosti da će u Podgoricu stići „čitava Crna Gora“.

“Saznanje da su u DF-u računali na podršku demonstranata iz susjednih država jasno govori o tome kakve su namjere organizatora”, kazali su iz DPS-a.

Press/Agencije/Portali