Japan je selo neobičnog imena koje se nalazi u Crnoj Gori, u opštini Andrijevica, na granici sa Albanijom, tačno ispod Komova. Znamo da vam u prvoj rečenici sve zvuči čudno, ali tek ćete se iznenaditi kada vam kažemo da u njemu žive samo Srbi!

Kako je selo dobilo ime, to niko još uvek pouzdano ne zna, a nijedna od tri legende o nastanku crnogorskog Japana nije do kraja utemeljena. U ovom Japanu ne žive Crnogorci, ni Japanci, ni Albanci, već isključivo Srbi koji su u ratu sa tamošnjom vladom zato što ih je odvojila od Srbije i zato što godinama ništa nije ulagala u njihov kraj.

Još više interesantna činjenica je da je Crna Gora bila u ratu sa “pravim” Japanom, ali je potpisan mir 2008. godine u Podgorici, te je time posle 104 godine okončan jedan od najdužih ratova u istoriji ratovanja, koji je, doduše, bio samo na papiru.

Jedan od meštana sela Japan Dragoslav Babović ne zna kada je i kako nastalo ime mesta.

– Ovde ne zna ni najstariji stanovnik kako je nastalo ime Japan. Otac predsednika mesne zajednice je bio profesor istorije i geografije, čak ne zna ni on. Ovde prvo sunce ugreje, prvo Komove, a onda Japan, možda zbog toga – rekao je Babović.

Na tabli koja vas dočeka na početku sela ispisano je ćirilicom, ali i na japanskom ime naselja, a čak je i na brdu iznad Japana zastava zemlje izlazećeg sunca.

Jedna od priča kaže da je selo dobilo ime po staroslovenskoj reči japanus, sokolar ili čuvar granice, a postoji i legenda da je jedan meštanin Japana ubio samuraja.

– Ja jesam iz sela Japan, ali sam Srbin i pričam srpskim jezikom, 100 posto. Ne znam nijednu reč na japanskom jeziku – rekao je Babović.

Jedan od starijih građana Japana Bajo Turović naveo je da je najteže što nema omladine koja će podići ovo mesto.

– Teško se živi, nema mladih ljudi koji bi trebalo da se bave stočarstvom i poljoprivrednom, ovaj kraj je upravo bogom dan za to.  Odselili su se, sve se svelo na mali broj poljoprivrednika, tako da je vrlo teško živeti uz ove surove zime.

Razorni zemljotres i cunami koji su zadesili Japan 2011. stigli su i do crnogorskog sela koji je ponudio pomoć, a i uputilo ambasadi te zemlje u Beogradu pismo saučešća.

Ako nisu sa Japanom na ratnoj nozi, onda je su sa crnogorskom vladom, a meštanin je objasnio i zbog čega.

– Skoro svi u ovom selu jesu u svađi sa vladom zato što su nas odvojili od Srbije! Ovde je 99 odsto stanovništva srpsko, jer svi Vasojevići su Srbi – zaključio je Turović.

Bore se meštani sa krizom, nemaštinom i vladom, ali još uvek nisu rekli sajnora svojoj borbi za bolji život.

24sata