Predsjednik SDS-a Mladen Bosić najavio da će Predsjedništvo ove stranke danas zauzeti stav u vezi sa političkom situacijom u Republici Srpskoj, nakon čega će sa članicama Saveza za promjene vidjeti kako se oduprijeti, kako je ocijenio “čak i pokušajima rušenja ustavnog poretka”.

“Ovo što radi Narodna skupština nije u skladu sa Ustavom. Moramo da vidimo kako ćemo dalje u takvim uslovima”, rekao je Bosić novinarima u Banjaluci.

Bosić smatra da je Republika Srpska “sve više u izolaciji i dubljoj političkoj krizi”, te da dalje zaoštravanje odnosa među političkim partijama i izazivanje političkih turbulencija nije dobro ni za koga.

On tvrdi da je politički program SDS stabilizacija političke situacije u Srpskoj i BiH, te da SNSD i lidera te stranke Milorad Dodik da “imaju suprotan koncept”.

Bosić je najavio da će narednih dana u javnosti biti objelodanjene “nove činjenice u vezi sa milionskim krađama i utaji poreza”, ali nije precizirao ko će to učiniti i o čemu je konkretno riječ.

Upitan da li će SDS sarađivati sa SBB-om, Bosić je rekao da trenutno na nivou BiH ostaje ista situacija, odnosno da postoji sporazum DF-a, SDA i Saveza za promjene koji je još na snazi i čije raskidanje još niko nije zatražio.

“Vidim da dolaze pomirljivi tonovi od SBB-a, vjerovatno kao mogućnost otvaranja dijaloga. Imamo korektnu saradnju sa DF-om, njihov ministar je produktivan i ne vidimo šta bi bolje ponudili”, rekao je Bosić.

On je zaključio da SBB nije voljan izbor, ali da postoji politička praksa da se pravi vlast u varijanti u kojoj je to moguće.

SRNA