Vrijeme kada su Vašington i NATO mogli da “bezobzirno djeluju širom svijeta” prošlo je zahvaljujući ruskoj borbi protiv terorizma u Siriji, rekao je za Pres TV američki novinar Mark Glen i dodao da je Moskva stavila Ameriku u šah-mat poziciju.

Prema njegovom mišljenju, ruska kampanja vazdušnih udara, kojima je ta zemlja pritekla u pomoć Damasku, samo je dio onoga što tek slijedi.

“Izgleda da Moskva želi da kaže da će Rusi ostati vojno prisutni na Bliskom istoku. Jednom kada završe sa teroristima u Siriji koje je stvorio Zapad, preći će na Irak, Egipat i Palestinu. Postepeno će, vojno i politički, zauvijek izbaciti Sjedinjene Države i zapadne zemlje iz regiona, u cilju globalne stabilnosti”, istakao je novinar.

Oni koji, prema Glenovom mišljenju, podržavaju teroriste, neće napustiti svoju politiku, već će promijeniti taktiku

“Igra je gotova. Koliko god da se trude da svijetu prodaju priču da Amerika nije kreirala ove grupe, da ih nije njegovala, da im nije dala oružje, obuku i logistiku, igra je u tom smislu završena, i SAD će sada morati da pređe na plan B”, smatra on.

Novinar vjeruje da će Vašington primarno biti fokusiran da nadvlada rastući politički i vojni uticaj Rusije u regionu, koji je u priličnoj mjeri uslijedio zahvaljujući američkim vojnim akcijama u Avganistanu i Iraku. Ove kampanje su u velikoj mjeri krive za jačanje Islamske države i rastući radikalizam širom Bliskog istoka.

Posljedice ovih procesa mogle bi potencijalno uništiti čovječanstvo, jer su SAD, upozorava Glen, “veoma dobre u izvođenju prljavih trikova”.

“Došao je trenutak kada to postaje veoma opasno za čitav svijet. Koliko god da svi ovih dana navijamo za akcije Rusije, činjenica je da smo upravo otvorili veoma mračno i opasno poglavlje ljudske istorije”, istakao je Glen.

sputniknews.com