Ne, ne, nije “volim te” u pitanju. Prema istraživanju američkih naučnika jedan od najčešćih dubinskih razloga za raskid veze je upravo činjenica da se jedna ili obe osobe ne osećaju cenjeno. Stoga kaže da su dve male reči koje mogu spasiti većinu veza – “hvala ti.”

“Hvala ti” se ne sme govoriti samo kad je sasvim očigledno da druga osoba očekuje zahvalnost, potrebno je govoriti i u situacijama u kojima ona to ne očekuje.

Te reči imaju jačinu i moć da promene mnogo toga u vezi, direktno utiče na nivo posvećenosti i smanjuje štetu izazvanu argumentima.

Kako? Pa tim rečima pokazujete partneru zahvalnost, ali ne samo to već i mogućnost da se on oseća cenjenije i voljenije.

Prema istraživanjima sprovedenim na Univerzitetu u Džordžiji između 468 venčanih ispitanika, naučnici su utvrdili da time što se zahvaljuju pokazuju da li su srećni u braku.

Vodeći autor studije Alen Barton je objasnio da to dokazuje moć reči “hvala”.

“Čak i ako par proživljava neku bol i teškoće u ljubavi, zahvalnost u ljubavnom odnosu može da pomogne i promoviše pozitivne rezultate u braku. To ukazuje da na praktičan način parovi mogu da pomognu u jačanju njihovog braka”, istakao je naučnik.

Dakle, sve je poprilično jednostavno. Budite zahvalni i ne zaboravite da kažete “hvala ti” – male reči koje vam mogu spasiti vezu.

24sata