Sačinjavanje crne liste veb-stranica koje podstrekavaju na mržnju, govor mržnje, radikalizam, nasilničko ponašanje i, naravno – terorizam planirano je Strategijom BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015 – 2020. godine.

Riječ je o strategiji koju je usvojio Savjet ministara BiH i čije je sprovođenje počelo, a iako će njena realizacija trajati tokom ove i još pet narednih godina, obračun s radikalnim portalima neće se odužiti jer je predviđeno da bude okončan za dvije godine.

“U saradnji s Regulatornom agencijom za komunikacije treba razviti posebne procedure eventualne uspostave internih ili drugih kontrolora za nadzor nad sadržajem kritičnih i podstrekavajućih veb-stranica na terorizam i radikalizam, kao i propisati sankcije za provajdere koji ne poštuju uputstva ovih kontrola, te pooštriti kriterije za dobijanje licence za provajdere”, stoji u strategiji.

Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra bezbjednosti BiH, rekao je “Nezavisnim” da su, kako bi ovaj cilj bio ispunjen, u pregovorima s Regulatornom agencijom za komunikacije.

“Pregovaramo u vezi s određenim pravilnicima s ciljem da se to primijeni, što neće biti problem, jer, ako ukucate na internetu ‘Put hilafeta’, vidjećete zapravo čisto podsticanje na određene aktivnosti u BiH”, precizirao je Vuković.

Sa druge strane, iz RAK-a navode da ne raspolažu nazivima veb-stranica koje bi se mogle naći na određenim listama, niti će, kako navode, biti uključeni u određivanje štetnosti sadržaja veb-stranica. Ipak, iz njihovog odgovora može se zaključiti da su spremni za saradnju.

“Kada se donesu određene odluke ili propisi od strane nadležnih institucija, kojima će se obavezati davaoci javnih telekomunikacijskih usluga da implementiraju tačan mehanizam primjene mjere blokiranja pristupa štetnim veb-sadržajima, RAK će svojim propisima obavezati davaoce usluga na primjenu takvih mjera”, naglašava Amela Odobašić, rukovodilac Odjeljenja za odnose s javnošću u RAK-u.

A, ne čudi to što je Vuković spomenuo portal “Put hilafeta”, jer pregledom te veb-stranice uočili smo da su neke od centralnih tema kojim se bave Islamska država, Al Kaida, mudžahedini, džihad…

Među odabranim stranicama koje “Put hilafeta” nudi svojim posjetiocima da ih posjete nalazi se i portal “Vijesti ummeta”, gdje se takođe promovišu aktivnosti terorista, a koji je gnjev javnosti najviše probudio kada je objavio da je pogubljenje hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka “završetak svakog onog ko se poigrava sa Islamskom državom”.

Inače, Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, posjetio je SAD, a cilj je razmatranje najnovijih izazova u borbi protiv radikalnog ekstremizma i terorizma, i mjera koje se preduzimaju.

Iz tog ministarstva napominju da je izazov većine država rano detektovanje budućih terorističkih aktivnosti, uključujući i one koje za cilj imaju promovisanje terorizma, bilo od strane pojedinaca ili nasilnih ekstremističkih grupa.

“Zato je BiH predvidjela niz efikasnih mjera planiranih kroz nedavno usvojenu Strategiju BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma”, navode iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

NN