“Оптужити некога за нешто гдје он није био ни присутан заиста је недостојно човјека и недостојно лидера једне озбиљне партије у Републици Српској. Ја бих само исто као Чавић од мене, тражио од њега јасан одговор, да ли је тачно оно што је он изнио или је тачно ово што ја износим”, рекао је Павић на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је навео да је изненађен данашњом изјавом Чавића којег је сматрао врло озбиљним човјеком, човјеком који жели неки циљ постићи аргументима, а који је данас, износећи низ неистина, покушао обманути грађанство Републике Српске, па и шире.

“Изгледа да је и он подлегао сценарију који је вођен у многим земљама када се неко прогласи кривим, па се осуди, па се погуби, као што је случај са Садамом Хусеином у Ираку, па се послије утврди да није имао хемијско оружје”, казао је Павић.

Он је истакао да је контрола Пореске управе Републике Српске у компанији “Арселор Митал Приједор” вршена према налогу коалиције која је на власти, да нико из опозиције није тражио ту контролу, него да су за то надлежни они који су на власти.

“То рјешење Пореске управе да `Митал` дугује близу 50 милиона марака пореза стоји на сајту Пореске управе и тако да прича да нико није знао, да се крило, јесте потпуна лаж. То свако може видјети да је послије “Новотекса”, “Митал” други на листи”, нагласио је Павић.

Он је подсјетио да је Чавић у једном моменту довео њега у везу са овим радњама у “Миталу”, иако 2010, 2011. и 2012. Павић уопште није био представник државног капитала.

“Он је мене довео у везу с тим као градоначелника, значи сваки градоначелник у Републици Српској је крив за оно што раде предузећа која су потпуно самостална”, рекао је Павић.

Према његовим ријечима, често се превиђа да постоје два предузећа “Арселор Митал Приједор” и Рудници жељезне руде “Љубија” и да је прво од њих основано 2004. године заједничким улагањем британске компаније и РЖР-а гдје у новооснованој компанији 51 одсто власништва и три члана управног одбора има “Митал”, а 49 одсто власништва и два члана управног одбора РЖР “Љубија”.

“Све одлуке су донесене прегласавањем чланова управног одбора из Енглеске и Чавић зна то боље од мене јер је у то вријеме био предсједник Републике када је уговор склапан и то су сада посљедице тога. Он би морао далеко више од мене бити у току”, додао је Павић.

SRNA

Video: RTRS