Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Poreska uprava Republike Srpske utvrdila da preduzeće “Arselor Mital” iz Prijedora duguje nekoliko desetina miliona KM poreza, te da je problem vezan za omogućavanje transfernih cijena.
Dodik je istakao da je rješenje o tom dugu, koje je izdala Poreska uprava, definitivno i da ne može biti povučeno sve dotle dok ga sud na bazi nekog procesa ne promijeni.

“`Arselor Mital` je ozbiljan privredni subjekat, multinacionalna kompanija koja radi u mnogim zemljama. Mi insistiramo da ovo pitanje bude riješeno. Mi nismo dali produženje koncesije i tražimo da se izvrši predviđena uplata tim rješenjem”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je “Mital” prodat u veoma nepovoljnom ugovornom aranžmanu za vrijeme prethodne vlasti.

Dodik je naglasio da gradonačelnik Prijedora Marko Pavić nije ugovorna osoba tog ugovora i da sa cijelim procesom nema nikakve veze, već da se tim pitanjem bave Vlada i Poreska uprava.

Predsjednik Srpske je naglasio da Pavić poštuje “Arselor Mital” jer preduzeće zapošljava ljude što je važno za Prijedor, te istakao da je upotreba njegovog imena u ovom slučaju čista politička potreba opozicije da se obračunava s Pavićem.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da imaju dokumente Poreske uprave Republike Srpske koji potvrđuju pronevjere u preduzeću “Arselor Mital” iz Prijedora u iznosu od nekoliko stotina miliona KM.

Čavić je optužio gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, kao predstavnika državnog kapitala u Rudniku željezne rude LJubija, da je odgovoran za lažno prikazivanje ostvarene dobiti čak i do deset puta manje u tri kontrolisane godine.

SRNA