avez za promjene će zajednički dogovoriti niz mjera kao odgovor na usvojene zaključke posebne sjednice Narodne skupštine RS o djelovanju srpskih predstavnika u zajedničkim organima pri čemu su ulični protesti ostavljeni kao posljednja opcija, ali prije njih vlast u RS suočiće se sa zahtjevima za povlačenje zaključaka, formiranje prelazne vlade i vanredne izbore!

Predstavnici SZP-a su kategorično tvrde da je posljednji skupštinski dokument neustavan, nesprovodiv i neprihvatljiv, te da je njegovim usvajanjem vlast u RS prekinula svaku mogućnost za komunikaciju i dogovor sa opozicionim strankama. Dok NDP i njihov lider Dragan Čavić insistiraju na rušenju vlasti “na ulici”, predsjednik SDS-a Mladen Bosić juče je najavio iznošenje “šokantnih podataka o kriminalu vlasti u RS”, a potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović pozvao na održavanje vanrednih izbora!

Ivanić odstupa sa čela PDP-a

Ivanić je juče obavijestio Glavni odbor PDP-a da nema namjeru da se ponovo kandiduje za predsjednika te stranke. Naglasio je da će svi budući kandidati za njega biti ravnopravni, a nije želio da komentariše ranije medijske spekulacije da bi ga na čelu PDP-a mogao zamijeniti Branislav Borenović.

– Uvjeren sam da je potrebno uvoditi nove ljude u politički život, a najvjerovatnije ću, kao počasni predsjednik, ostati član PDP-a i biću vrlo angažovan – istakao je Ivanić.

On je najavio i da će u decembru biti otvoreni razgovori unutar SZP-a o zajedničkim kandidatima za lokalne izbore.

Prijedlog

– Nakon posljednje sjednice i zaključaka, zaboravite na bilo kakve razgovore jer ovakvu vlast treba mijenjati svim demokratskim sredstvima. Jedino se možemo dogovoriti da skratimo mandat skupštini, imenujemo prelaznu vladu i raspišemo vanredne izbore u skladu sa ustavom u roku od dva mjeseca. To je moje razmišljanje koje ću iznijeti na sastanku SZP-a – kazao je Borenović za „klix.ba”.

Njegov stranački šef Mladen Ivanić juče je istakao da to nije i zvanični stav PDP-a, ali jeste opcija za razmatranje. Naglasio je da lično nije za izlazak na ulice, iako ni tu mogućnost ne isključuje, te ocijenio da bi opozicija u RS “trebalo da ide postepeno”.

– Zajednički stav ćemo zauzeti s našim partnerima. Ne mislim da treba da se takmičimo ko će biti radikalniji. Možemo se ponašati ignorantski i reći da od zaključaka na kraju neće ništa biti, ali u pitanju je elementarni princip da nećemo, zarad tobožnjeg jedinstva, ući u skupštinu i praviti se kao da se ništa nije desilo – naglasio je Ivanić.

Poziv DNS-u i SP-u

On je ocijenio da se od RS pokušava napraviti “diktatorska zemlja u kojoj za politički rad prijeti suđenje”. Zatražio je da se zaključci pod hitno stave van snage da bi bili stvoreni uslovi za normalan rad i “preduprijeđeni ozbiljniji politički problemi”.

– Posebno pozivam dvije partije koje tvrde da su demokratske, DNS i SP, da jasno kažu stoje li uz režim u pokušaju da sudom nametnu političko djelovanje. Nikad niko i nigdje političarima nije prijetio suđenjem. Nas je birao narod, a ne SNSD. Ko je njima dao mandat da odlučuju šta je ispravno, a šta ne – istakao je Ivanić.

SDS je juče u poslijepodnevnim satima održao sjednicu predsjedništva stranke, a uoči njenog početka Mladen Bosić je najavio pomenuto otkrivanje “šokantnih podataka”, ne želeći da precizira o čemu je riječ.

– Ovih dana će izaći nove šokantne činjenice o milionskim krađama, utajama poreza i novca. Vidjećete o čemu se radi i zašto se ovako grčevito bore za vlast – kazao je.

Istakao je da se razmatraju opcije kako se oduprijeti vlasti u RS i pokušajima rušenja ustavnog poretka, te izrazio nadu da će SNSD shvatiti da daljnje zaoštravanje odnosa i političke turbulencije “neće dobro završiti ni po koga u RS”.

Press