Predsjednik SDS-a Mladen Bosić pozvao je danas predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da raspiše izbore na svim nivoima u Republici Srpskoj, a ako je to moguće i na nivou BiH.

On je izrazio uvjerenje da će Dodik još jednom razmotriti tu odluku i da bi, kako kaže, Republika Srpska, poslije toga, imala mnogo stabilniju situaciju koja je svima u interesu.

“Problem sa izborima na nivou BiH je taj što je to ustavna kategorija i što će, vjerovatno, trebati dugo vremena da se promijeni Ustav da bi se omogućili izbori na nivou BiH u vanrednim situacijama”, rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Lider SDS-a je istakao da Savez za promjene nema ništa protiv da podrži, čak i predloži odredbe koje će to omogućiti, ali da za to treba godina dana.

Da bi izbori bili fer, kaže Bosić, bilo bi logično da se, kao i u ostalim demokratskim zemljama, formira prelazna vlada samo za izbore koja će obezbijediti da se državna sredstva ne troše u predizborne svrhe.

“Demokratski izlaz iz ove krize je dati građanima mogućnost da se opredijele o budućnosti Republike Srpske i politike koja se trenutno vodi. Postoje demokratski načini borbe, ali i nedemokratski, a mi to ne želimo”, rekao je Bosić komentarišući zahtjev Saveza za promjene za raspisivanje vanrednih izbora.

On je odbacio tvrdnje da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH ne može da bude sproveden zato što SDS, odnosno lokalne vlasti gdje su na vlasti članice Saveza za promjene neće provesti referendum.

“Svi naši načelnici, sve naše lokalne vlasti će u potpunosti provesti zakon i referendum i Dodik nema potrebu da traži izgovor pozivajući se na naše načelnike i našu opstrukciju”, tvrdi Bosić.

On je pozvao predsjednika Srpske da izvrši zakonsku obavezu i odluku Narodne skupštine i da sprovede referendum.

SRNA