Mjesecu smo oduvijek pripisivali čarobna svojstva – narod veruje da u zavisnoti od toga da li raste, opada ili je pun, može da nam pomogne da smršamo, zaboravimo staru ljubav, pronađemo novu ili dođemo do novca.

Predstavljamo vam najrasprostranjenija narodna vjerovanja vezana za razne faze meseca:

Mjesečev kamen

Ukoliko stavite mjesečev kamen ispod jastuka u noći punog mjeseca, imaćete moć da u snu vidite što vas čeka u budućnosti.

Potomstvo

Vjeruje se da su djeca rođena u noći punog mjeseca vrlo zdrava i jaka, ali i da se žene u tim noćima porađaju mnogo lakše i brže.

Izbjegnite svađe

U toku punog meseca izbegavajte sve nesuglasice sa komšijama, jer će iz tih svađa proizići mnogo više nevolja nego inače.

Ozdravljenje

Ukoliko ste bolesni, nemojte gledati u pun mjesec, jer ćete time usporiti proces ozdravljenja.

Novac

Ako ste bez prebijene marke, u noći punog mjeseca izađite napolje i pod njegovim zracima otvorite širom novčanik i recite devet puta “Napuni ga”. Ovo vjerovanje vuče korjene iz vremena kada ljudi su mislili da je mjesec sačinjen od srebra, pa zato ima moć da privuče novac.

Pun mjesec i seks

U zavisnosti od mjesečevih mena, razlikuju se i rituali za ljubav. Interesantno je da su i antičke i srednjovekovne, kao i savremene žene primjenjivale gotovo identične metode u određenoj fazi lunarnog ciklusa. Tako je ritual za neuzvraćenu ljubav takav da se u noći mladog mjeseca bacaju pokloni i fotografije neprežaljene ljubavi, kako biste oslobodilo mjesto u srcu za nekog novog.

U fazi rastućeg mjeseca, brže se zaljubljujemo i emocije ključaju, pa je noć punog meseca idealna za zavođenje i seks. Antičke dame su bile ubjeđene da su baš te noći najlepše i najpoželjnije, pa su se za nju posebno pripremale i uljepšavale.

NN