Američka mornarica planira da pošalje jednog razarača na patrolnu rutu dugu 12 nautičkih milja gdje se nalaze vještačka kineska ostrva u Južnom kineskom moru.

Rojters navodi da bi to moglo da se dogodi u naredna 24 sata, uprkos tvrdnjama Pekinga da polaže teritorijalna prava na tu oblast.

U toj operaciji američkom brodu bi trebalo da pruže podrušku i dva borbena aviona, koja su već obavila nekoliko probnih letova iznad te teritorije, rekao je neimenovani izvor agenciji Rojters.

Narednih dana treba očekivati još nekoliko patrola američkih ratnih brodova, koji su u već nekoliko navrata to činili, ali na dijelovima voda za koje teritorijalna prava, bar prema svojim tvrdnjama, polažu Vijetnam i Filipini.

Do sada je zvanični Peking izgradio teritoriju jednaku površini 1.500 fudbalskih terena i na taj način je Kina proširila prostor na koji polaže pravo suvereniteta, ali na uštrb međunarodnih voda, što predstavlja pretnju za slobodu kretanja, naročito za SAD.

CNN navodi primjer grebena pod nazivom Subi koji se nalazi više od hiljadu kilometara van obale Kine, a koji bi uskoro mogao da postane veliko vještačko ostrvo na kom bi trebalo da bude izgrađena aerodromska pista dužine 3.000 metara.

Agencije/GS