LJUBLJANA – Umjesto nerealnog planiranja velikih izbjegličkih centara kapaciteta 5.000 ljudi slovenačka vlada bi trebala odmah početi s pripremama za postavljanje ograda na najizloženijim dijelovima svoje granice s Hrvatskom, te formirati koordinacionu grupu za suzbijanje izbjegličkog talasa, po uzoru na tijelo koje je vodilo rat za osamostaljenje Slovenije 1991. godine, naveo je u otvorenom pismu premijeru Miri Ceraru čelnik parlamentarne opozicije i bivši premijer Janez Janša.

Janša je svoje prijedloge za obuzdavanje migrantskog talasa uputio Ceraru, ali  i javnosti, uz tvrdnju da je sve njegove prijedloge Cerar do sada odbijao ili ignorisao, te da je kriv što Slovenija zadnjih dana postaje “usko grlo” na balkanskoj izbjegličkoj ruti zbog koje bi u zemlji mogao ostati velik broj izbjeglica, što bi, po tvrdnjama Janše, predstavljalo rizik za nacionalnu bezbjednost.

Janša je zbog navodne Cerarove popustljivosti prema nejasnoj evropskoj migrantskoj politici odbio poziv da prisustvuje današnjoj sjednici nacionalnog savjeta za sigurnost, što je Cerar kao i navode iz pisma nazvao stvaranjem podjela među Slovencima koji u vrijeme teške izbjegličke krize trebaju političko jedinstvo.

U svom otvorenom pismu koje su objavili mediji, Janše je naveo da je Cerar najveću grešku napravio kad je odbio Janšin prijedlog da Slovenija najavi postavljanje žičane ograde na granici s Hrvatskom, istovremeno kad je to počeo raditi mađarski premijer Viktor Orban.

Čak ako Slovenija to ne bi napravila, najava postavljanja ograde u to bi vrijeme bila jasan signal izbjeglicama da u Sloveniji nisu dobrodošli, te izazvala slične poteze u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, a onda izbjeglička kriza ne bi dobila sadašnje dimenzije, navodi u pismu Janša.

On je predložio donošenje posebnih mjera i zakona kako bi se ojačao sastav slovenačke policije i na granici angažovala vojska, podizanje plata vojnicima i policajcima, te pozivanje rezervnog sastava vojske i policije na vježbe kojima bi se osposobili za čuvanje granice.

Janša između ostalog tvrdi da nije korektno što je Cerar negirao njegove tačne informacije da su Njemačka, Austrija i neke druge države Sloveniji pravovremeno nudile pomoć većeg broja svojih policajaca u odbrani šengenske granice prema Hrvatskoj.

Zato  sadašnja najava da će u Sloveniju doći oko 400 policajaca iz zemalja Višegradske grupe te iz Italije, Njemačke, Austrije i Holandije dolazi prekasno, a za efikasnu odbranu granice od migranata trebalo bi najmanje 2.000 stranih policajaca, navodi Janša u otvorenom pismu premijeru Miri Ceraru.

NN/pogled.ba