Ruski istoričar i diplomata Natalija Naročnickaja ocijenila je da je nemoguće postaviti Srbe na front protiv Rusije i da nije slučajno da je još od Prvog srpskog ustanka ideja o konsolidaciji Srba u jednu državu bila košmar za Zapad.

“Oni su oduvijek znali da je Srbiju veoma teško iskoristiti protiv Rusije, uprkos raznim lobističkim pokušajima”, istakla je Naročnickaja, koja je i direktor ruskog Fonda za istorijsku perspektivu i predsjednik Evropskog instituta za demokratiju i saradnju.

Naročnickaja je za “Sputnjik” rekla da ne treba zaboraviti da je sudbina postavila Srbiju na strateško mjesto u regionu, tako da i prije nego što je Rusija postala jaka država, i učesnik u svim važnim odlukama, sudbinu balkanskih naroda nisu rješavali balkanski narodi.

“Srbija je, nažalost, uvijek zbog toga stradala. Svaki pokušaj miješanja Rusije je dizao na noge sve najveće zemlje svijeta”, navela je ona.

Naročnickaja je dodala da postoji dio istine u rečenici da su Srbi “mali Rusi” i da svijet na Srbima isprobava sve ono što bi želio da uradi Rusiji.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, ona je rekla da je laž da Rusija podstiče protest protiv Mila Đukanovića, kao što tvrdi zvanična Podgorica.

“Đukanović se ponaša kao da je postavljen tu da sprovodi antisrpsku i antirusku politiku. NATO je njegov san još od početka vijeka. Jasno je da stanovništvo to ne prihvata”, ocijenila je Naročnickaja.

Naročnickaja je ocijenila da EU neće riješiti ni problem korupcije ni nedostatak investicije i dodala da joj je žao Crne Gore.

“Rusija ima iluziju da je Crna Gora svijeća u planini koja je spremna da dâ život za našu veru, iako to, nažalost, nije istina. Ja bih voljela kad bi Crnogorci razumjeli da ulaskom u NATO postaju instrument protiv Rusije i Rusa”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, EU je mamac, a glavni cilj je NATO protiv Rusije, da tamo u Crnoj Gori bude baza kako bi se teoretski odatle podizali avioni za Rusiju.

Naročnickaja je istakla da smo svjedoci uspostavljanja nacionalne volje i samostalnosti Rusije i da to Zapad ne može da prihvati.

“Oni su navikli da sa Rusijom može da se ponaša kao sa vazalom, zato sadašnja samostalna politika Rusije izaziva reakciju Zapada. Rusija zna tačno šta želi i kako vidi budućnost. U tom pogledu vidimo jasnu promjenu, Rusija je obnovila svoju geopolitičku misiju, odnosno odgovornost za to što se dešava u svetu”, zaključila je Naročnickaja.

SRNA