Đorđević je u ovoj zemlji robijao 22 godine, a čak pet puta je bežao iz zatvora. Policija veruje da je planirao novu pljačku sa dečkom svoje ćerke

BRISEL – Srbin Ðurica Ðorđević (61), koji je u Belgiji osuđivan zbog nekoliko velikih pljački, uhapšen je u mestu Molenbek kod Brisela. Ðorđević je priveden jer je prekršio zabranu ulaska u Belgiju izrečenu još 2005. godine, a policija veruje da se vratio u zemlju da bi izveo novo razbojništvo.

Đorđevićevo hapšenje izazvalo je veliku pažnju belgijskih medija. On je označen kao jedan od najvećih razbojnika koga je ova zemlja imala, a u biografiji mu se navodi da je svojevremeno bio desna ruka jednog od najjačih mafijaša u Belgiji Patrika Hemersa.

Đorđević je bio specijalizovan za pljačke transporta novca i pošti, a iz zatvora je bežao čak pet puta.

Odali ga otisci

Prema pisanju belgijskih medija, Đorđević je u ovoj zemlji robijao čak 22 godine.
– On se nedavno vratio u Belgiju pod lažnim imenom Aleksandar Abramović. Istražitelji su došli do tog saznanja i ubrzo su ga locirali. Danonoćno su ga pratili više od dve nedelje. Sve vreme su sumnjali da zajedno s dečkom svoje ćerke planira novo razbojništvo. Kad su policajci upali u stan u kom je bio, predstavio se lažnim imenom, ali su ga otisci prstiju odali. Negirao je da sprema novu pljačku, rekavši da se vratio da naplati dug – navode mediji.

Đorđevićeva karijera u Belgiji započela je osamdesetih. Prvi put je osuđen 1980, a tad mu je zbog prevare izrečena kazna od tri godine zatvora.
– Uspeo je da pobegne iz kazamata, a iste godine osuđen je zbog pljačke na šest godina robije. Ponovo je završio u zatvoru, ali je 1989. godine pobegao po drugi put. Naredne godine zbog serije pljački osuđen je na sedam godina robije. Ponovo je završio iza rešetaka, ali je 1992. pobegao po treći put – piše belgijska štampa.

Đorđević je iz zatvora bežao još dva puta, 1993. i 1997. Potom je u decembru 1999. osuđen na još šest godina robije zbog oružanog napada na jedno vozilo.

Zabrana do 2018.

U septembru 2005. belgijski sud je doneo odluku o deportaciji Đurice Đorđevića u Srbiju. Uz to mu je izrečena zabrana ulaska u Belgiju sve do 2018. Međutim, on se vratio već u maju sledeće godine. Došao je u svoju kuću, a zbog nepoštovanja izrečene zabrane odveden je u zatvor. Godine 2007. pušten je iz zatvora i odmah deportovan u Srbiju, ali se sada ponovo vratio.

Kurir