Advokat Toma Fila smatra da bi Srbija, zajedno sa predstavnicima Vojske Republike Srpske, morala da formira komisiju, koja će obaviti forenzičku analizu ostataka nađenih u Srebrenici.

“Ako bi takva analiza potvrdila nalaze (preminulog veštaka Dušana) Dunjića, mogli bismo da cijelom svijetu obnarodujemo ono do čega smo došli – da u Srebrenici nije bilo genocida”, rekao je Fila za “Večernje novosti”.

On je dodao da bi u tome mogle da pomognu i Rusija i Kina.

“Pravno, ne bismo mogli ovakvim forenzičkim nalazom ništa da promijenimo, ali je to izuzetno važno za istoriju i budućnost”, rekao je Fila.

“Novosti” su objavile da je preminuli srpski patolog Dušan Dunjić, čije tijelo je pronađeno u hotelu u Hagu uoči svjedočenja na suđenju generalu Ratku Mladiću, imao dokaze koji su mogli da promijene tok suđenja Mladiću i da je on analizirao baš sve haške dosijee o žrtvama te da je utvrdio da su strijeljana 442 vojnika.

Novo kod suđenja Ratku Mladiću bilo je to što je profesor Dunjić sa saradnicima uspio da analizira i obradi svih 3.568 slučajeva i teoretski govoreći, pred sudskim vijećem, mogao je da dokaže ili ospori pojedinačno kako je ko stradao.

Haški sud ima ostatke 3.568 ljudi iskopanih iz masovnih grobnica u prečniku oko 60 kilometara od Srebrenice.

Upareno je 1.920 butnih kostiju i to su kompletni skeleti. Utvrđeno je da su od ovog broja rane od metka pronađene na 505 ljudi, što može da svjedoči da su strijeljani. NJih 442 je imalo poveze preko ruku i očiju i oni su sigurno strijeljani.

Kod 950 ubijenih nađene su rane od metka, ali i od gelera i šrapnela, što znači da su stradali u borbi.

Za 150 osoba utvrđeno je da su poginuli od eksplozija, dok za 411 nije bilo moguće ustanoviti od čega su nastradali.

SRNA