Ukoliko političari u BiH hitno ne krenu u sveobuhvatno sprovođenje reformi, koje su predviđene njemačko-britanskom inicijativom od prošle godine, EU će potpuno “raspakovati” Dejtonski sporazum, što podrazumijeva ustavne promjene koje bi mogle skupo da koštaju Srpsku.

Kako ekskluzivno saznaje Press, ovo je političarima iz BiH, koji su učestvovali na nedavnom kongresu Evropske narodne partije, poručio britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, koji je rekao da određene inicijative koje pokreću pojedini lideri ovdašnjih stranaka mogu uveliko da naštete Dejtonskom mirovnom sporazumu. Hamond je potcrtao bh. političarima da je njemačko-britanska inicijativa, koja u prvi plan stavlja ekonomske reforme, a Ustav ostavlja sa strane – posljednja šansa za BiH. Prema riječima našeg izvora, ukoliko se ispostavi da su vlasti na svim nivoima opet podbacile, Hamond je najavio izmjene Ustava, pa čak i novu međunarodnu konferenciju o BiH na kojoj bi moglo doći do “raspakivanja” Dejtona.

Nema više gledanja kroz prste

Da su tvrdnje našeg izvora istinite, potvrdio je i Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, koji je prisustvovao kongresu Evropske narodne partije. On tvrdi da je britanski ministar spoljnih poslova u jednom neformalnom razgovoru bio vrlo konkretan rekavši da više nema gledanja kroz prste BiH i da je ovo jedina šansa da se zadrži sadašnje ustavno uređenje.

Topićeva: Sve je moguće

Politička analitičarka Tanja Topić objašnjava da je EU dosta puta gledala kroz prste bh. političarima koji nisu ispunjavali uslove koji su pred njih postavljeni.

– Ova agenda, proistekla iz britansko-njemačke inicijative je samo još jedna pružena ruka bh. političkim elitama od EU, da se pomjere sa mrtve tačke na kojoj su već godinama. Ipak, ovaj put sve nagovještava da bi to mogla biti i poljednja prilika koja nam je ukazana i vjerovatno neće biti novih šansi, a ako se i ova propusti sve je moguće, pa i ponovno vraćanje na ustavna pitanja – rekla je Topićeva.

– Nije nama nimalo prijatno kad ravnopravno razgovaramo sa političkim strankama iz Evrope, kroz političke asocijacije u kojima učestvujemo, i kada stalno slušamo priče o problemima u BiH. Tako je bilo i posljednji put, kada nam je Hamond rekao da se mora prestati sa politikantstvom i krenuti u konkretno sprovođenje reformi. On je tad naveo da nam je njemačko-britanska inicijativa posljednja prilika – rekao je Borenović i naglasio da zbog toga strahuje kad vidi da se najviši funkcioneri u vlast u Srpskoj kockaju sa sudbinom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i RS.

Ozbiljna poruka

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Radomir Nešković tvrdi da bi trebalo ozbiljno shvatiti ove poruke ministra spoljnih poslova Velike Britanije i da bi se vrlo lako sa ekonomskih, razgovor sa EU mogao vratiti na politička pitanja, što nikako nije dobro za RS.

– Pošto se u reformskoj agendi navodi da je glavni pokazatelj sprovođenja reformi smanjenje budžetskog deficita, kojim će se mjeriti uspjeh domaćih vlasti, onda imamo veliki razlog za zabrinutost. Posebno nakon ovakvih najava Hamonda, koji iako nije nadležan da sam donosi odluke sigurno zna kakvo je raspoloženje unutar zemalja EU. Kod nas još nema napretka kada je u pitanju smanjenje deficita, a uz to nema nikakvog ni plana za naredne godine, što bi nas ponovo moglo vratiti na postavljanje pitanja Sejdić-Finci kao ključnog, ali i organizovanje nove konferencije o BiH, koja bi bila pogubna po RS – tvrdi Nešković.

Press