Zamjenik predsjedavajućeg parlamenta BiH Mladen Bosić, njegov savjetnik Nebojša Vukanović i načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović sa advokatskim timom iz jedne zapadne zemlje danima pripremaju svoju odbranu, svjesni činjenice da će afera “Snimak dva” dobiti sudski epilog, saznaju “Narodne novine”.

“Narodne novine” pišu da su Bosić, Vukanović i Gašanović svjesni i činjenice da će se “u javnosti pojaviti novi detalji koji će potpuno razotkriti da je u ekipi okupljenoj oko stranačkog vrha SDS-a manje boraca protiv kriminala, a više aktera kriminalnih radnji”.

U međuvremenu, svjetlo dana ugledao je još jedan snimak koji je redakciji “Narodnih novina” dostavio čovjek koji je u bašti jednog ugostiteljskog objekta u Srbiji vodio razgovor sa Vukanovićem i koji se pravosuđu Republike Srpske nudi kao svjedok.

“Riječ je o dogovoru o preuzimanju novca za snimak Mile Radišića, iz koga se vidi da su u aferu upleteni predsjednik SDS-a Mladen Bosić i po svemu sudeći ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji aktivno učestvuju u svemu. Ime čovjeka koji je snimio razgovor sa Vukanovićem poznato je redakciji ‘Narodnih novina’, a njegov glas na audio snimku isječen je radi lične zaštite”, navodi se u tekstu objavljenom na portalu “Narodnih novina”.

Na snimku se čuje glas Vukanovića koji govori da je “uspio obezbijediti nešto novca, ali u ratama, jer ministar nije uspio završiti”. Potom se čuje muški glas koji ga pita zar je moguće da ministar nije uspio to da završi, na što Vukanović odgovara: “Ja sam rekao, što se mene tiče, ja sam najviše insistirao da se to završi. To od ministra će biti. To je jasno”.

Na pitanje “kada će biti”, Vukanović odgovara da se “prikupilo oko 50.000” i da je “ministar trebalo to da završi”. “Ne brini, biće u etapama stotinu po stotinu, pa stotinu i tako”, kaže Vukanović.

Na snimku se čuje glas muškarca koji pita Vukanovića “kako će oni to donijeti gore i kako će prenijeti novac”, a Vukanović odgovara da “to njima nije nikakav problem, jer imaju diplomatske pasoše”.

Na pitanje “hoće li oni donijeti, jer su imali dogovor sa Bosićem da on dođe sa parama”, Vukanović je rekao da “neće oni doći” i da misli da će oni to preko njega završiti.

“Narodne novine” navode da je tek poslije dobijenih uputstava svog advokatskog tima o javno iznesenoj optužbi od svog dojučerašnjeg poslovnog partnera Gorana Suvare, koji je potvrdio da je od SDS-a dobio 50.000 evra da tajno snimi Milu Radišića i ponudu da ga za sumu od milion maraka ubijedi da iskompromituje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Bosić pred novinarima rekao da Vukanović ima njegovu podršku, jer se bori protiv lopova.

“Proganja one koji su se okoristili o državni novac i upravo zato sam ga primio u svoj kabinet kao savjetnika. Ja podržavam njegovu aktivnost”, rekao je Bosić nedavno na konferenciji za novinare u Banjaluci.

“Narodne novine” dodaju da se slično ponio i sam Vukanović, koji je mjesecima, otkako je ušao u Bosićev kabinet, političkim protivnicima prijetio hapšenjima i Sipom. Vukanović je, podsjeća se u tekstu, pred kamerama priznao da se sastao sa Suvarom.

“Čovjek me zvao. To je bilo u Beogradu. Fotografisao me, priznajem, ja sam bio s njim u toj kafani”, potvrdio je Bosićev savjetnik.

Vukanovića je prethodno amnestirao i ministar Dragan Mektić koji je rekao da je “on slobodni novinar i da ima pravo da dođe do određenih informacija kako god hoće”.

“Ni načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, čiji je glas snimljen u restoranu na tvrđavi u Novom Sadu, nije djelovao ubjedljivo pred kamerama kada je tvrdio da ne poznaje Suvaru”, navode “Narodne novine”, dodajući da ga je “odao upravo Suvarin audio zapis, koji je objavljen prije petnaestak dana i na kojem se čuje glas Gašanovića”.

SRNA/Press