Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić tvrdi da od najavljenog velikog protesta građana protiv rada aktuelne lokalne vlasti SDS-a, a koji je za 12. novembar zakazao lider prnjavorskog SNSD-a Drago Kalabić, neće biti ništa jer je kolovođa protesta, prema Gatarićevim riječima, obični politički mrtvac!

Načelnik Prnjavora u intervjuu za Press tvrdi i da građani ove opštine nemaju nijedan opravdan razlog da se odazovu Kalabićevom pozivu na proteste protiv lokalne vlasti.

– Slušam i ne vjerujem šta taj čovjek priča! S druge strane, uzimajući u obzir da je riječ o potpunom političkom marginalcu nije iznenađujuće to što Kalabić sada na svaki način pokušava da privuče pažnju javnosti – kaže Gatarić.

Prnjavorski SNSD je za 12. novembar najavio veliki protestni skup zbog načina na koji lokalna SDS-ova vlast upravlja ovom opštinom. Mislite li da će se ovom skupu odazvati veliki broj građana?

– To su potpune besmislice iz više razloga. Prvi i osnovni jeste sama činjenica da se Drago Kalabić potpuno sam pojavio na pres-konferenciji na kojoj je najavio proteste, što znači da ne postoji niko drugi ko bi stajao iza njega i podržavao njegove gluposti. Drugi razlog jeste to što Kalabić na ovaj način pokušava da na sebe skrene pažnju svojih političkih šefova.

I Dodik je dočekao Kolindu
Lider prnjavorskog SNSD-a prozvao vas je i zbog vašeg nedavnog “drugovanja” s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Kalabić ističe da je Bandić “veliki prijatelj” i sa Antom Gotovinom.

– Obaveza načelnika je da radi u interesu svoje opštine. Šta je posao predsjednika RS? Prije mjesec dana Dodik je u Banjaluci, zajedno s Franjom Komaricom i uz salvu aplauza, dočekao predsjednicu Hrvatske koja je tu bila samo u prolazu, a zatim otišla u Jajce da proslavi vojnu operaciju koja je Srbe istjerala iz zapadnokrajiških opština! S Bandićem sam dogovarao poslove koji su korisni za Prnjavor.

A zašto bi na taj način skretao pažnju?

– Zato što je taj čovjek sada apsolutno nevažan i politički mrtav! Ovog mjeseca isteklo je godinu danu kako je primao “bijeli hljeb” na osnovu statusa bivšeg poslanika u Parlamentu BiH. Svakog mjeseca redovno je primao nekoliko hiljada maraka i bilo mu je fino sve do oktobra. Sada, kada tih para više nema, mora da se nametne kod svojih političkih nalogodavaca i sebe pokuša predstaviti da je nekakav faktor.

Ako do protesta ipak dođe, zar oni ne bi bili izraz slobodne volje jednog broja građana koji nisu zadovoljni radom lokalne vlasti?

– A šta bi, konkretno, bio povod za jedno takvo okupljanje građana? Šta bi nam ti ljudi ponudili kao obrazloženje za protestno okupljanje? Dok svi u regionu pokušavaju da smire tenzije i spriječe mitinge, koji bi, ne daj bože, mogli da dovedu do materijalnih i ljudskih gubitaka, Drago Kalabić se sjetio da tako nešto pokuša u Prnjavoru!? Drago Kalabić nema kapacitet da bilo koga okupi. To je priča čovjeka koji je politički dezorijentisan i mrtav, a koji sada pokušava da se pokaže kao neko ko je tobože politički živ.

Kao razlog za proteste Kalabić, između ostalog, pominje i “promašenu investiciju” lokalne vlasti u vezi s izgradnjom fabrike vode, zbog koje, kako navodi, građani Prnjavora moraju da isplaćuju nepovoljan kredit od četiri miliona maraka.

– Kredit za fabriku vode je podignut 2002. godine! Kakve veze ja imam s kreditom koji je podignut prije skoro 15 godina?! Što nije pravio demonstracije 2002? Trebam li ja sad da pravim demonstracije jer car Dušan, kada je osvajao teritorije, nije išao na Zapad umjesto što je napredovao prema Grčkoj?! Kakve su to budalaštine? Ko je toliko naivan i zaveden da se pridruži protestima pred opštinom zbog kredita iz 2002. godine.

Predsjednik prnjavorskog SNSD-a, Drago Kalabić, kaže da je ubijeđen da će se građani Prnjavora 12. novembra u velikom broju odazvati njegovom pozivu na protestno okupljanje protiv rada lokalne vlasti te da je načelnik opštine Siniša Gatarić, koji, prema Kalabićevim riječima, personifikuje SDS-ovu vlast u Prnjavoru, obični politički glupan!

Kalabić u intervjuu za Press tvrdi da su Gatarić i SDS nanijeli ogromnu štetu ovoj opštini te da je, kako kaže, došlo vrijeme za polaganje računa građanima.

– Ako se jedino ja pojavim na najavljenom protestu, spreman sam da se istog trenutka prestanem baviti politikom! Međutim, ovdje je problem druge prirode. Došlo je vrijeme da bahati načelnik opštine položi račune i to ga čini nervoznim – kaže Kalabić.

Podržao osobu koja koketira sa ustaštvom
Odgovarajući na vaše prozivke zbog nedavnog sastanka koji je imao s gradonačelnikom Zagreba, Gatarić tvrdi da se s Bandićem sastao isključivo zbog interesa građana Prnjavora. On, takođe, podsjeća na nedavni sastanak predsjednika RS sa predsjednicom Hrvatske.

– Gatarić je naivan za politiku. Skoro da ga sažaljevam. On treba da rješava stvari u svojoj opštini, a međudržavne odnose uspostavlja predsjednik RS. Predsjednik RS je dužan da to radi, za razliku od njega, koji to ne mora. Jedno je tražiti pomoć za infrastrukturne projekte, a potpuno drugo je u stranoj državi podržati kandidata političke stranke koja koketira s ustaštvom.

Načelnik opštine optužio vas je da najavljenim protestima pokušavate da dižete tenzije u vrijeme kada cijeli region pokušava da spriječi takve stvari kako bi se izbjegli materijalni i ljudski gubici.

– Zaista ne znam u kojem svijetu živi Gatarić?! Pa upravo njegova politička stranka na svim nivoima stalno diže tenzije! Ovo je jedna lokalna tema koja nema veze s državnim i nacionalnim interesima. To nije nikakav miting za promjenu vlasti, već javna tribina gdje će se na miran i dostojanstven način poslati poruka da se zaustave ružne stvari u Prnjavoru. Gatarić odbija bilo kakav razgovor s opozicijom. On tvrdi da za takvo ponašanje ima podršku građana, a vidjeće da nema.

Načelnik opštine tvrdi da organizacijom protestnog skupa, u stvari, vi pokušavate da se ponovo politički reafirmišete jer ste, kako tvrdi, politički mrtvi.

– Gatarić me uvijek uspijeva iznenaditi svojim glupostima. To je vrlo glupa konstatacija i krajnje potcjenjivačka prema ovom narodu. Kakve veze ima to što on priča sa kriminalnim poslovima koje sklapa njegova opštinska vlast? Građani Prnjavora nisu glupi ni slijepi.

Načelnik Prnjavora tvrdi i da su vaše kritike njemu zbog kredita iz 2002. godine, u vezi s izgradnjom fabrike vode, potpune besmislice jer on, kako kaže, s tim projektom nije imao nikakve veze.

– Riječ je o političkoj odluci SDS-a koji se uvijek koristio lažima i obmanama ljudi. Oni su prvo tvrdili da se fabrika vode gradi donacijama, a na kraju je ispalo da se radi o nepovoljnom kreditnom zaduženju. To što je bilo 2002. godine stiglo nas je sada. SDS mora objasniti svoje laži. Mi sada moramo da vratimo blizu četiri miliona maraka za lažni projekat SDS-a koji nije dao nikakve rezultate. Riječ je o klasičnoj prevari, bez obzira na to kada je napravljena.

Ali, kakve veze Gatarić ima s tim poslom?

– A ja pitam da li se to Gatarić odriče svojih prethodnika? Da li se to on odriče politike SDS-a? Ne može to ići baš tako kako je on zamislio. Nije politička stranka šoping centar, pa da iz nje uzmete samo ono što vam odgovara. Znam da je na njemu težak teret zbog lošeg upravljanja Prnjavorom od strane SDS-a. On bi volio da može da kaže da smo to mi uradili, ali, na njegovu žalost, ne može. Sve što je ružno i loše u Prnjavoru uradio je Gatarićev SDS.

Press