Na Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu na štandu izdavača Republike Srpske danas je promovisan roman novinara i pisca Tome Marića, inače saradnika „Sportskog žurnala“, koji govori o potresnim događajima na kraju Drugog svjetskog rata u Lijevče polju, i svemu što ga okružuje, od Kozare, Jasenovca, Grmeča do Banjaluke, pod naslovom „Krv na crvenom“.

U knjizi Tomo Marić piše i o nestajanju najpopularnijeg fudbalskog kluba ovih prostora banjalučkog Krajišnika kojem su istu presudu izrekli i ustaška i komunistička vlast – zabrana rada, sa nevjerovatnim obrazloženjem da je bio velikosrpski klub, a on je, zapravo bio višenacionalni sportski kolektiv.

Na promociju u Beogradu, između ostalih, prisustvovali su Predrag Sarić, glavni i odgovorni urednik „Sportskog Žurnala“, Momčilo Minić, predsjednik OFK Beograda, Zoran Milinković, bivši trener Partizana i fudbaler Borca, Zoran Avramović, direktor fondacije „Fudbal frends“ i prinati svjetski menadžer, Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Rodoljub Petković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske i brojni drugi gosti.

O knjizi su govorili autor Tomo Marić, Recenzenti poznati književnici Ranko Preradović i Zlatko Kelečević, odnosno u ime izdavača Nenad Novaković.

Roman „Krv na crvenom“ javnost u Republici Srpskoj očekuje sa posebnim interesovanjem jer su „otvorene“ priče koje su sve do nedavno bile zabranjena tema o kojima se nije ni govorilo ni pisalo.

prijedor24h