Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Mirka Radoša (40) iz Novog Grada na jedinstvenu kaznu od devet i po godina zatvora, zbog ubistva rođaka Momira Radoša (54), koga je izrešetao hicima iz puškomitraljeza.

U prvostepenom postupku Radoš je u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na sedam godina i pet mjeseci zatvora zbog ubistva i nedozvoljenog posjedovanja oružja, ali mu je Vrhovni sud RS povećao kaznu.

Jelena Despotović, sekretarka Vrhovnog suda RS, pojašnjava da je kazna uvećana nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu tužilaštva.

– Žalba odbrane odbijena je kao neosnovana, dok je žalba tužilaštva djelimično uvažena i to samo u pogledu odluke o kazni. Ona je povećana i Radoš je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina i šest mjeseci – rekla je Despotovićeva.

Ubistvo je počinjeno 17. oktobra 2013. godine, u selu Kršlje kod Novog Grada. U presudi je navedeno da je Mirko u Momira ispalio više hitaca iz puškomitraljeza, koji su ga pogodili u noge. Riječ je o pet prostrelnih rana od kojih je nesrećni čovjek iskrvario nasmrt. Motiv ubistva bila je svađa rođaka oko prava na korišćenje i sječu šume zvane Mačkovac, koja se nalazi u selu Kršlje. Spor zbog imovine između njihovih porodica počeo je još u vrijeme dok su im pradjedovi bili živi. Jedni druge su tužili pred lokalnim sudovima, a Mirko se mjesecima prije ubistva žalio komšijama da mu Momir bespravno siječe šumu i neovlašćeno koristi zemlju. Kobnog dana Momir je otišao da usiječe drva, a kada je čuo zvuk motorne pile za njim je došao i Mirko. Posvađali su se na lokalnom putu i Mirko je, nakon prepirke, otišao kući po puškomitraljez, a zatim se vratio na put i pucao u rođaka. Nakon zločina sam je prijavio policiji šta je učinio.

Press