Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić rekao je da su istovremeni vanredni izbori u Republici Srpskoj za sve nivoe jedini mogući, jer samo tako validno predstavljaju volju birača i donose političku stabilnost.

Vasić je istakao da treba politički shvatiti da su izbori veliki potencijal samostalnosti Republike i njene izvorne dejtonske autonomije, a u predstojećim razgovorima o izmjeni izborne regulative to pitanje treba odmah staviti na sto kao validan zahtjev.

“Izborna autonomija Republike Srpske u rangu je prava i zahtjeva za referendumom”, naglasio je Vasić, koji se deset godina u SNSD-u bavio organizacijom, pripremom za izbore i izborima na svim nivoima.

On je ocijenio da zahtjev Saveza za promjene za vanrednim izborima za Narodnu skupštinu i predsjednika Republike Srpske predstavlja potpuno odsustvo političkog programa.

“Oni već duže vrijeme, mandatima, nemaju šta da poruče biračima i javnosti, što je loše po Reubliku Srpsku, pa potežu svaki put iznova za dimnim bombama. Tako i sada. Lansirali su zahtjev bez ikakvog razmišljanja i analize”, istakao je Vasić, dodavši da Savez za promjene traži vanredne izbore za dva ustavna instituta Republike Srpske samo da bi izazvali političku nestabilnost.

Na pitanje kako komentariše odgovor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da pristaje na izbore, ali da budu održani na svim nivoima, Vasić je rekao da ih je “Dodik pogodio tamo gdje nemaju oklopa”.

“Oni i njihovi kompanjoni odmah su odgovorili da vanredni izbori na nivou BiH nisu predviđeni, što je tačno, jer izbori u BiH ne postoje kao što su u drugim zemljama. Oni su ovdje potpuno odijeljeni međuentitetskom linijom razdvajanja. I nikakve veze nemaju izbori u Srpskoj i Federaciji, za Parlamentarnu skupštinu i člana Predsjedništva BiH”, pojasnio je Vasić.

On je rekao da bi vanredni izbori u Srpskoj, ako bi ih bilo, mogli da budu održani samo za sve nivoe, jer se tako održavaju i u redovnom roku.

Vasić je naglasio da za predsjednika Republike mogu da se organizuju izdvojeni izbori kad nastupe predviđene ustavne okolnosti.

S obzirom na činjenicu da to nije nigdje regulisano, Vasić je rekao da se izbori na nivou BiH nisu ni mogli regulisati, te da je ovo o čemu on govori ili propušteno greškom ili namjerom da bi se umanjila samostalnost Republike Srpske.

Član Glavnog odbora SNSD-a ocijenio je da je promjena izbornog zakonodavstva jednako teška kao što su i ustavne promjene.

“Izbori i prateća regulativa utiču na strukturu BiH i na prava tri nacije i dva entiteta. Koliki je to potencijal postalo je vidljivo tek kada je SDP posegnuo za izborom ‘svog Hrvata’, Željka Komšića, za člana Predsjedništva. To je bio korak koji je otkrio veliki unitaristički potencijal izbora u BiH. Stoga je na nož dočekivana svaka inicijativa koja bi koliko-toliko uobličila jednu hrvatsku izbornu jedinicu u Federaciji”, rekao je Vasić.

Vasić, koji je više puta isticao da je stanje u izbornom segmentu loše, zrelo za promjene, rekao je da su izbori i mediji dva segmenta koje je međunarodna zajednica, OEBS, prve poklopila u BiH, odmah po završetku rata.

“Danas je stanje u obje oblasti katastrofalno. Izborna regulativa omogućava brojne manipulacije. Nije u pitanju samo slučaj ‘Komšić’, to je tek površina. Omogućava brojne kriminalne neregularnosti, kupovinu glasova i upotrebu fantomskih autobuskih i ‘vrećarskih’ glasova. Proces se odvija bez stvarnog uvida i nadzora”, rekao je Vasić.

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić zaključio je da takvo stanje najviše odgovara političkom Sarajevu, nekim dijelovima međunarodne zajednice i okorjelim unitaristima.

SRNA

Razgovarala: Tatjana Parađina