Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a RS u saradnji s njemačkim Interpolom i dalje vode istragu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća “Nikola Tesla” Dragana Vučetića koji pokušava da zametne tragove svojih mahinacija.

Tokom istrage, saznaje Press, utvrđeno je da je Vučetić u martu prošle godine, kada je smijenjen s mjesta direktora, praktično ugasio preduzeće “Nikola Tesla GMBH” koje je registrovao u Kelnu i koje mu je služilo za izvlačenje novca iz RS.

Podsjećamo, krivična prijava protiv Vučetića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru kojom je preduzeću “Nikola Tesla” uzrokovao štetu od 1.104.878 KM podnesena je početkom juna ove godine. Ipak, MUP Srpske i dalje vodi istragu o Vučetićevim mahinacijama, što je za Press potvrdio i portparol MUP-a RS, Milan Salamadija. On je potvrdio i da su u okviru istrage u predmetu “Nikola Tesla” nedavno dobijeni podaci od njemačkog Interpola.

– MUP RS je, između ostalog, dobio podatke o mjestu prebivališta Dragana Vučetića, kao i o sjedištu preduzeća “Nikola Tesla GMBH”. U interesu istrage ne možemo da govorimo o detaljima – kaže Salamadija.

Otkazao zakupninu

Prema tvrdnjama izvora našeg lista upućenog u istragu, Dragan Vučetić je preduzeće “Nikola Tesla GMBH” registrovao u sudu u Kelnu, a kao sjedište preduzeća navedena je adresa u gradiću Bedburg koji broji oko 25.000 stanovnika.

– Mjesto njegovog prebivališta je u Bernhajmu, a zakupnina za prostor u Bedburgu u kojem je bilo prijavljeno Vučetićevo preduzeće otkazana je prije 18 mjeseci, što znači da je Vučetić odavno počeo da zameće tragove. Policija Srpske sarađuje s Interpolom, a istraga će se morati voditi putem međunarodne pravne pomoći, što je zbog svoje proceduralne prirode prilično sporo – kaže naš sagovornik.

On podsjeća da se Dragan Vučetić odrekao državljanstva BiH još 2010. godine, dakle prije nego što je došao u BiH i prije nego što je imenovan za direktora javnog preduzeća “Nikola Tesla”, za koje je RS garantovala kredit od 12 miliona KM. Početkom juna ove godine, kada je protiv Vučetića podnesena krivična prijava Specijalnom tužilaštvu RS, iz MUP-a RS precizirano je da Vučetića sumnjiče da je zloupotrebu službenog položaja i poslovnu prevaru izvršio u periodu od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine i omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” iz Kelna od 500.175 KM.

Odgovorno lice u dva preduzeća

Iz MUP-a Srpske tada je pojašnjeno da je Vučetić protivpravnu imovinsku korist stekao tako što je po projektu “Elektromobil” izvršio isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla GMBH” Keln, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njeno ime i na njen teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna, tj. iz Bedburga ispuniti preuzete obaveze.

– Dragan Vučetić bio je odgovorno lice u oba preduzeća, a protivno statutu i odluci Vlade RS kao većinskog vlasnika “Nikole Tesle” d.o.o. Banjaluka, osnovao je istoimeno preduzeće u Njemačkoj – objašnjeno je tada iz MUP-a RS.

Vlada je 25. marta prošle godine smijenila Vučetića s direktorske pozicije u preduzeću “Nikola Tesla”, ali nikada nisu objavljeni zvanični razlozi za njegovu smjenu. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH početkom aprila ove godine potvrđeno je medijima da se Dragan Vučetić odrekao državljanstva BiH još 2010. godine.

Press