Egipatski zvaničnici su danas potvrdili da nema preživjelih u padu ruskog putničkog aviona, koji se rano jutros srušio na Sinaju, javio je AP.

U avionu “erbas A321” nalazilo se 214 ruskih putnika i tri Ukrajinca, saopštila je egipatska vlada.

Prema podacima egipatskog ministarstva za civilnu avijaciju, u avionu su se nalazila tri muškarca, 138 žena i 17 djece, starosti između dvije i 17 godina.

Preliminarni rezultati istrage pokazali su da je tehnička greška uzrok pada aviona. Spasioci koji su stigli na mjesto pada aviona izvukli su tijela najmanje 100 ljudi iz olupine, izjavio je predstavnik egipatske bezbjednosne službe.

Izvori iz egipatskih bezbjednosnih snaga navode da su tijela poginulih pronađena u radijusu oko pet kilometara od olupine letjelice.

Avion je pao vertikalnom linijom zbog čega je veći dio aviona izgorio.

– Mnogi su umrli u sjedištima, vezani sigurnosnim pojasevima – rekao je on, prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, avion se prilikom pada raspao na dva dijela, a manji dio repa zapalio se i udario o veliku stijenu.

– Izvukli smo najmanje 100 tijela, a ostala se i dalje nalaze unutar (letjelice) – dodao je on.

Islamska država u Egiptu: Oborili smo ruski avion

Egipatski ogranak ekstremističke grupe Islamska država tvrdi da su njegovi pripadnici oborili ruski putnički avion koji se jutros srušio na Sinajskom poluostrvu.

“Vojnici kalifata su uspjeli da obore ruski avion na Sinaju”, navodi se u saopštenju IS objavljenom na društvenim mrežama, prenio je AFP.

Na sjevernom Sinaju se već dve godine nalazi sjedište ogranka IS, čiji su pripadnici odgovorni za ubistvo na stotine egipatskih vojnika i policajaca.

Rusko ministarstvo saobraćaja odbacilo je medijske navode da su ruski putnički avion, koji se rano jutros srušio na Sinaju, oborili teroristi.

“Izvjesni mediji sada objavljuju neprovjerenu informaciju da je ruski putnički avion na putu od Šarm el Šeika do Sankt Peterburga navodno oboren raketom zemlja-vazduh koju su lansirali teroristi”, rekao je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

“Ta informacija se ne može smatrati vjerodostojnom”, dodao je Sokolov, a preneo TAS S.

Avion “erbas A321”, ruske aviokompanije “Kolavija”, na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga srušio se danas oko 100 kilometara od Ariša u Sjevernom Sinaju, naveo je TAS.

Vojni avioni su otkrili olupinu aviona u planinskom području, a 45 vozila hitne pomoći je usmjereno na mjesto nesreće, kako bi odnijela mrtve i ranjene, saopšteno je iz egipatske vlade.

Nema naznaka da je avion oboren, naveli su izvori iz službe bezbjednosti.

Na sjevernom Sinaju je već dvije godine sjedište ogranka Islamske države, koji su ubili na stotine vojnika i policajaca.

Portparol ruske vadzuhoplovne uprave Rosavijacija, Sergej Isvolski je rekao za agenciju Interfaks da je avion poletio u 6 sati i 21 minut a da je kontakt sa njim izgubljen poslije 25 minuta.

Egipatski vrhovni tužilac general Nabil Sadek naredio je istragu u vezi sa padom ruskog putničkog aviona.

On je forimirao tim tužilaca sa ciljem da odu na mjesto nesreće i istraže dijelove aviona.

Rusko Ministarstvo pripremilo je tri aviona za spasavanje zbog rušenja ruskog aviona u Egiptu, saopštila je pres služba.

Ministarstvo je hitno organizovalo mobilna radnu grupu vladine komisije za pružanje pomoći prilikom nesrećih slučajeva i katastrofa, prenosi TAS.

Aerodrom u Larnaki na Kipru je saopštio da Erbas A321 kompanije “Kogalimavije” nije tražio hitno sletanje na Kipru.

Ruska ambasada na Kipru provjerava okolonosti pod kojima se dogodila nesreća.

Povodom nekih navoda da je avion ušao na teritoriju Turske, portparol turske vlade je saopštio da oni nisu dobili informaciju da je avion ušao u njihov vazdušni prostor.

Poslije odlaganja potrage, zbog loših vremenskih uslova, egipatski spasilački timovi su locirali mjesto pada u oblasti Hašana, koja je 35 kilometara južno od grada Al Ariša, na mediteranskoj obali Sinaja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je najdublje saučešće porodicama pogunulih u putničkom avionu. Putin je naredio ministrima da smjesta pruže pomoć familijama poginulih.

Na Sinaju su pronađene crne kutije sa podacima leta, javila je televizija Al Džazira, pozivajući se na bezbjednosne službe Egipta.

Ruski Istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu protiv aviokompanije “Kogalimavija”. Portparol ruskog Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je da je istraga pokrenuta prema članu kojim se reguliše “kršenje pravila letenja i pripreme”.

U Rusiji je sutra dan žalosti.

RTRS