Nije samo britanski šef diplomatije skrenuo pažnju nekim domaćim političarima da, maksimalno prosto rečeno, moraju da se uozbilje ili će Zapad raspakovati Dejtonski mirovni sporazum, tačnije Ustav BiH.

neformalnim razgovorima to će vam reći svi koji su, zbog svojih sadašnjih funkcija, u prilici da, bar u kakvom hodniku, uz cigaretu, proćaskaju s kakvim visokopozicioniranim međunarodnim zvaničnikom. Zašto ovi naši koji vode te razgovore izbjegavaju da o tome zvanično upoznaju javnost, naizgled je nejasno, ali sigurno je da time otvaraju prostor da ih neko optuži da takav scenario i lično priželjkuju.

S druge strane, sasvim je jasno da ih na Zapadu ima koji jedva čekaju da nas raspakuju. I stoga je bespotrebno odnositi se potcjenjivački prema porukama Filipa Hamonda i njegovoj priči o posljednjoj šansi za BiH. Ne treba se zanositi da je Britanac koji se svim silama upinjao da progura rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti dobronamjeran, ali taj bekgraund dovoljna je opomena.

I ne treba više da se lažemo. Ne dižu zapadnjaci dreku zbog Bakira Izetbegovića ili Dragana Čovića, već zbog poteza koji se povlače iz Banjaluke. Da li je to pravedno? Sigurno da nije. Da li je moglo da se izbjegne? Sigurno da jeste. Ono što je osnovno pitanje u cijeloj ovoj priči jeste da li Republici Srpskoj, u sadašnjem svjetskom odnosu snaga, odgovara čak i naznaka priče o raspakivanju Dejtona, te da li i ona sama treba da, svjesno ili nesvjesno, otvara to pitanje. Da li vlast u Banjaluci treba svakim novim danom da sve više testira njemačko ili britansko strpljenje? Ne treba.

Ono što je pomalo šizofrenično jeste da će, ako je već neko provalio poruke poput Hamondove, bilo ko iz vlasti u Banjaluci paušalno reći da niko sa strane ne može bilo šta raspakivati i slično. Problem je, međutim, što se takva teza nimalo ne uklapa u standardnu priču o stranim kuhinjama, centralizaciji, sarajevizaciji i ugroženosti.

Jer, gdje će nas raspakovati, ako ne u stranoj kuhinji. A ovako raspakovane iznutra biće im mnogo lakše da taj posao završe spolja.

Press