Svakodnevno nas sa tv ekrana, iz časopisa, sa svjetlećih reklama u centru grada gledaju savršena lica sa još savršenijim osmjehom. Svaka od poznatih ličnosti danas ima blistavo bijele zube, pravilan oblik, pravu veličinu i radosno se osmjehuje i pozira na fotografijama.

„Prosječni“ ljudi nose proteze u djetinjstvu, peru zube i nekoliko puta dnevno, koriste konac i razne „vodice“ i opet se na proslavama i slavljima slikaju stisnutih usana. Savremeni trend „savršenosti“ utiče na svakoga i traži od nas da se prilagodimo. Poslednjih godina trend stavljanja faseta je sve popularniji. Zahvaljujući fasetama danas svako, uz malo strpljenja, dobrog stomatologa i nešto novca može imati osmjeh kakav želi.

Šta su fasete za zube

Fasete su tanke ljuspice od kompozitnih materijala ili keramike koje se stavljaju na prednji dio zuba. Prije postavljanja faseta neophodno je izvršiti pripremu zuba, daje se lokalni anestetik i pristupa se fasetiranju odnosno brušenju gledji zuba.

U slučaju kompozitnih faseta koje se izrađuju od belih plombi i tanje su, brusi se jako tanak prednji sloj gledji zuba, nakon čega se postavlja faseta. Sve bi trebalo da bude završeno jednim odlaskom kod stomatologa, u roku od nekoliko sati.

Kada su u pitanju keramičke fasete, potrebna su bar dva odlaska kod stomatologa. Prvo se vrši fasetiranje zuba. U ovom slučaju nešto deblji sloj, a sve u zavisnosti od toga šta se želi postići. Ukoliko je npr. boja zuba bila problem, a položaj i oblik zuba su zadovoljavajući, brusiće se samo tanak prednji sloj zuba. Ukoliko se vrši korekcija položaja ili oblika zuba potrebno je da se izvrši dublje brušenje. Debljina fasete zavisiće direktno od stepena izbrušenosti zuba.

Nakon pripreme zuba uzima se otisak i daje se tehničaru koji pristupa izradi keramičke fasete. Sljedećim dolaskom se provjerava kompatibilnost fasete i pripremljenog zuba i ukoliko nije potrebno vršiti prepravke, keramička faseta se cementira.

Bez obzira na to da li se koriste kompozitne ili keramičke fasete kada se jednom odlučite na ovaj korak nije moguće vratiti pređašnji izgled zuba s obzirom na to da se dio zuba mora obraditi prije njihovog postavljanja.

Keramičke ili kompozitne fasete – kako se odlučiti

Kompozitne fasete zahtjevaju manje truda i ulaganja na samom početku postavljanja. Međutim njihov vijek trajanja je znatno kraći nego kod keramičkih faseta, i traju samo nekoliko godina, nakon čega ih je potrebno zamijeniti. Konzumiranje obojenih pića, kafa, čajeva, vina i sokova vremenom će svakako uticati na to da kompozitna faseta promijeni boju i blago potamni, zbog čega su neophodni redovni odlasci kod stomatologa radi poliranja, u prosjeku na svakih 6 meseci. Kompozitni materijal je skoln „trošenju“ i mora se voditi računa o tvrdoći hrane koja se konzumira. Ove fasete su slabije od prirodnog zuba ali i od keramičkih faseta i sklone su pucanju. Dobra strana je što se lako popravljaju, jednostavnim dodavanjem novog sloja kompozitnog materija na odlomljen dio. Kod keramičkih faseta u slučaju oštećenja potrebno je praviti potpuno novu fasetu, i ne postoji mogućnost popravke ili prepravke.

Međutim, ukoliko ste u samom startu odlučni da na duži vremenski period riješite problem sa osmjehom, i spremni ste da izvdvojite nešto više novca, bolje je odlučiti se za keramičke fasete. One mogu trajati i do 20 godina. Nisu sklone tamnjenju uslijed konzumiranja hrane i pića, a takođe otpornije su na udarce i tvrdoću hrane pa su samim tim i dugovječnije.

Osmijeh je važan!

Bez obzira za koju ste se vrstu faseta odlučili, možete biti uvjereni da ćete se neko vrijeme samo smijati, da će svi primjeti promjenu na vama, i to na bolje, i da više nećete imati izgovor za ozbiljan pogled na porodičnim fotografijama.

Pressrs.ba