Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas su u apotekama na recept dostupni lijekovi novije generacije za povišen krvni pritisak i nervni sistem.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da je nedavno na Listu lijekova koji se izdaju na recept uvršten 21 novi lijek komercijalnih naziva, te da se ova izmijenjena lista primjenjuje od danas.
“Na Listu A uvršten je lijek generičkog naziva žolanzapinž koji je na Listi zastupljen sa 14 komercijalnih naziva, a koristi se za nervni sistem, uglavnom kod šizofrenije. Na Listu B uvršteni su lijekovi novije generacije generičkih naziva žirbesartanž i žirbesartan sa hidrohlorotiazidomž, koji su na Listi zastupljeni sa sedam komercijalnih naziva. Ovi lijekovi se koriste kod povišenog krvnog pritiska”, saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se dodaje da lijekovi novije generacije koji su uvršteni na Listu B umjesto starih predstavnika ove grupe lijekova “losartana” i “losartana sa hidrohlorotiazidom”, između ostalog, imaju i nešto nižu cijenu, te će i osiguranici za njih izdvajati manje novca, a procjena je da će Fond na godišnjem nivou ostvariti uštedu od oko 114.000 KM na ovim lijekovima.

Referentna cijena lijeka “losartan” od 50 miligrama bila je 11,91 KM, “losartan” od 100 miligrama 18,24 KM, dok je referentna cijena novog lijeka “irbesartan” od 150 miligrama 11,44 KM, a od 300 miligrama 17,84 KM.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja napominju da će osiguranicima ljekari od danas propisivati ove lijekove novije generacije za povišen krvni pritisak, umjesto dosadašnjih, jer je prema ocjeni struke riječ o efikasnijim lijekovima.

Iako je na Listu A, takođe, uvršten lijek novije generacije za šizofreniju
“olanzapin” i dalje su na Listi zastupljeni i “stari” predstavnici ove grupe lijekova, odnosno lijek “klozapin” nije skinut sa Liste, s tim da novi lijekovi imaju nešto nižu cijenu.

U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, nastoje da u kontinuitetu proširuju Listu lijekova kako bi osiguranici izdvajali što manje novca za lijekove koji su im neophodni.

Oni podsjećaju da za lijekove sa Liste A osiguranici plaćaju participaciju od 10 odsto referentne cijene lijeka ako nisu po nekom osnovu oslobođeni plaćanja ove obaveze, dok za lijekove sa Liste B svi osiguranici plaćaju 50 odsto cijene lijeka.

Ljekari porodične medicine na receptu propisuju generičke nazive lijekova, a farmaceuti u apoteci obavezni su da osiguraniku objasne koji je lijek referentan, odnosno koji u potpunosti finansira Fond i za koji neće morati da plaćaju doplatu.

Ukoliko osiguranik insistira na skupljem lijeku određenog proizvođača, u apoteci su dužni da mu objasne da će za taj lijek platiti osim participacije i doplatu, odnosno razliku u cijeni u odnosu na referentni lijek.

Za lijekove na recept Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na godišnjem nivou izdvaja više od 60 miliona KM.

SRNA