U Palati Republike u Banjaluci održan je sastanak lidera vladajuće koalicije. Dodik je izjavio da je kao građanin odlučio da tuži predsjednika RS za sve javne optužbe koje su iznesene o njegovoj navodnoj umiješanosti u razne afere.

U posljednje vrijeme neprestano se pokušava destabilizovati Republika Srpska i njene institucije, jer je očigledno mnogima stalo da izazovu poremećaj u funkcionisanju institucija – problem je što to pokušavaju kadrovi koji Republiku Srpsku predstavljaju u Sarajevu. Ovo su poručili lideri vladajućih stranaka u Srpskoj nakon satanka u Palati Republike.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD, Milorad Dodik, predsjednici DNS-a, Marko Pavić i Socijalističke partije, Petar Đokić, poručili su da je očigledno na političkoj sceni haranga protiv Srpske, pa i protiv pojedinaca iz vladajuće koalicije, a sve u cilju destabilizacije Republike. Zbog stabilizacije odnosa u Republici Srpskoj, srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH jednom sedmično trebalo bi da se konsultuju sa Vladom Srpske, kako bi ona imala uvid u dešavanja unutar Savjeta, poručeno je iz Palate. Govoreći o spajanju izbora, rečeno je da je krajnje vrijeme da se izborni proces u BiH racionalizuje. Niko nije protiv izbora, pa i svake godine, ako će se proces provoditi na teritoriji cijele BiH i na svim nivoima. Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a ističu da je u interesu Republike Srpske stabilizacija političkih odnosa.

Dodik je naglasio da je odlučio da sam sebe tuži, odnosno da kao građanin tuži predsjednika Republike Srpske za sve javne optužbe koje su iznesene o njegovoj navodnoj umiješanosti u razne afere. On je dodao da je u prijavi kao svjedoke optužbe naveo Dragana Čavića, Branislava Borenovića, Mladena Bosića i druge političare. Dodik je izrazio nadu da će ova prijava biti dovoljna da se optužbe prenesu u institucije gdje im je i mjesto, te da se konačno prestane sa harangom i izmišljanjem afera.

On je dodao da je u prijavi kao svjedoke optužbe naveo Dragana Čavića, Branislava Borenovića, Mladena Bosića i druge političare.

Smjena direktora Banke Srpske, Zdravka Trivunčića, ne znači destabilizaciju i gubljenje povjerenja prema toj finansijskoj instituciji, izjavio Dodik i najavio nekoliko rješenja za konsolidaciju banke. Naveo je i da Centralna banka BiH nije institucija koja može da formira investicioni fond i poručio da će se Republika Srpska boriti protiv toga svim insitucionalnim sredstvima.

RTRS