Svaki profesionalac ima nekoliko trikova koje, u pravilu, ne otkriva nikome, bez obzira na to o kojem zanimanju je riječ. Slično je i s mejkap stručnjacima, ali postoje i rijetki koji rado dijele svoje znanje s drugima te pomažu u kreiranju odličnog izgleda.

Boja korektora

Dobar izbor korektora može uveliko da popravi cjelokupnu sliku, ali takođe može još više da istakne i ono što želite da prekrijete. Područje ispod očiju, takozvani podočnjaci, jedan su od najčešćih problema. Ako niste sigurni koja je boja odgovarajuća da biste neutralizovali problem, pogledajte u krug boja, jer je to uvijek ona koja je suprotna. Na primjer, ako imate podočnjake plavkaste boje, za neutralizovanje će vam pomoći narandžasti korektor.

Postojan ruž

Kako bi vam ruž bio postojan što duže, pogotovo ako je riječ o intenzivnoj nijansi kao, na primjer, crvenoj, pokušajte sljedeći trik. Najprije nanesite olovku za usne, što je moguće sličniju boji ruža. Nemojte samo da obrubite usne nego ih kompletno popunite. Nakon što ste nanijeli olovku, nanesite i ruž.

Razdvojite papirnatu maramicu na slojeve i jedan lagano pritisnite na usne. Na četkicu nanesite malo pudera u prahu i prođite četkicom preko maramice. Maknite maramicu i nanesite još jedan sloj ruža za usne. Ovim ste postupkom fiksirali ruž, a čak ako vam se tokom dana izbriše, ispod je olovka koja neće tako lako nestati i biće mnogo jednostavnije osvježiti usne s malo ruža.

Raskošne trepavice

Da bi vam trepavice izgledale što duže, postoji nekoliko trikova koje možete da napravite. Kao prvo, uvijte trepavice uvijačem. On će ih nadignuti i samim tim nakon što nanesete maskaru izgledaće duže. Nikad nemojte uvijati trepavice ako ste već nanijeli maskaru, jer postoji velika šansa da će ih uvijač odrezati.

Sljedeći trik koji možete da napravite jeste da nanesete tanku crtu na kapak, odmah uz trepavice. To možete napraviti pomoću sjenke koristeći kist te olovkom ili tušem. Za dnevnu varijantu predlažemo smeđu nijansu. Efekat će biti isti kao i sa crnom, ali neće biti toliko upadljivo, što je za dan i poželjno. Pri nanošenju maskare pokušajte četkicom da dođete što bliže korijenu trepavica. Još jedan trik koji možete da napravite, ali to predlažemo za večernju varijantu, jeste da crnom olovkom oslikate unutrašnji dio oka ispod trepavica. Za to je potrebno malo vještine, a budući da je taj dio oka osjetljiv te može škakljati, nemojte se obeshrabriti otprve.

Savršene obrve

Dobro počupane obrve samo su dio posla, često je potrebna i dodatna korekcija. To možemo da učinimo na dva načina – sjenkom ili olovkom. Sjenka je bolji način, jer izgleda prirodnije i jednostavnije je za primjenu. Pri korekciji obrva olovkom se često zna pretjerati pa na kraju obrve izgledaju vještački. Kako biste postigli prirodniji izgled, olovku nemojte povlačiti nego je tačkasto nanosite popunjavajući praznine. Naravno, najvažnije je da boja olovke bude što je moguće sličnija boji vaših obrva.

Sjaj hajlajtera

Jedan od trikova kako da osvježimo lice, pogotovo ako su oči umorne, jeste taj da nanesemo hajlajter iznad obrve. Nanesite ga tako da pratite liniju obrve te spužvicom ili kistom spojite sa ostatkom podloge. Takođe, malo hajlajtera možete staviti i ispod obrva prateći liniju. Time ćete vizuelno podići obrvu, pa vam oči više neće izgledati spušteno i umorno.