Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, rekao je Srni da je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci dostavljena dokumentacija na postupanje radi donošenja tužilačke odluke u predmetu u vezi sa učestalim optužbama više pojedinaca iz Saveza za promjene protiv Milorada Dodika da je u proteklom periodu navodno počinio više krivičnih djela.
Bubić je naglasio da je riječ o brojnim optužbama koje Dodik smatra proizvoljnim i neutemeljenim, ali želi da nadležni pravosudni organi daju o svemu konačan sud, u skladu sa zakonima Republike Srpske.

“Spisak takozvanih afera koje pojedinci iz takozvanog Saveza za promjene ističu protiv Milorada Dodika navodi se u pamfletu Partije demokratskog progresa koji smo priložili uz podnesak Okružnom tužilaštvu. Takođe, priložili smo i drugu dokumentaciju koju su predstavnici takozvanog Saveza za promjene ulagali u različite sudske spise povodom privatnih tužbi, radi dokazivanja navodnog nezakonitog djelovanja Milorada Dodika”, naglasio je Bubić.

On je dodao da se ova dokumentacija prilaže u obliku u kakvom je ulagana u sudske spise, a odnosi se na imovinske kartone, takozvane slučajeve “Boska”, “Boska dva”, “Fruit eko tri”, “Nikola Tesla”, “Banjalučka banka”, “Igokea”, “Bobar banka”, zatim različiti novinski članci…

“Dokumentacija je dostavljena na dalji nadležni postupak Okružnom tužilaštvu jer su predstavnici takozvanog Saveza za promjene duži vremenski period najavljivali podnošenje prijava protiv Milorada Dodika nadležnim tužilaštvima, ali to nisu učinili. Riječ je orkestriranoj kampanji u svrhu političkog obračuna”, navodi se u podnesku koji je predat banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Na okolnosti navodnih nezakonitosti Dodik je predložio saslušanje Mladena Bosića, Dragana Čavića, Branislava Borenovića, Milanka Mihajilice, Vukote Govedarice, Adama Šukala i drugih lica koja u javnosti svakodnevno iznose tvrdnje o navodnim nezakonitostima.

Bubić je rekao da se u podnesku predlaže da Okružno tužilaštvo Banjaluka, kao mjesno i stvarno nadležno za postupanje, provede postupak i donese tužilačku odluku u skladu sa zakonom.

“U slučaju da Okružno tužilaštvo Banjaluka, ipak, smatra da nije nadležno predlaže se da se predmet proslijedi drugom nadležnom tužilaštvu”, naglasio je Bubić.

SRNA