Vojne vježbe na jugu Evrope pod nazivom “Spoj trozupca”, najveće u posljednjih 13 godina, predstavljaju upozorenje svim potencijalnim protivnicima NATO, uključujući i Rusiju, izjavio je generalni sekratar Alijanse.

Jens Stoltenberg je, u intervjuu za španski list “ABC”, rekao da je NATO spreman da brzo rasporedi kopnene, vazduhoplovne ili mornaričke snage ako je potrebno.

Aktivna faza vježbi počela je 21. oktobra u Španiji, Portugaliji i Italiji 21. oktobra i trajaće do 6. novembra.

U njima učestvuje 36.000 vojnika iz 30 zemalja svijeta, među kojima su i Austrija i Švajcarska, koje nisu članice NATO, kao i 140 aviona, 90 brodova i podmornica.

Stoltenberg je rekao da “Spoj trozupca” predstavlja jasan signal da je NATO spreman da brani Alijansu od svake prijetnje.

NATO se trenutno prilagođava novoj realnosti koju odlikuje nestabilnost i nasilje na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, dodao je Stoltenberg.

Najavljujući vježbe, komanda združenih snaga NATO u holandskom gradu Brunsum je saopštila da će “Spoj trozupca” ukazazati na povećani nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju i pokazaće sposobnu, naprednu alijansu sa odgovarajućim sposobnostima i kapacitetima da se izbori sa aktuelnim i budućnim bezbjednosnim izazovima.