Delegacija Vlade Republike Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem doputovala je u Sarajevo, gdje će prisustvovati zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije koja je planirana za sutra.

Delegacija je doputovala specijalnim letom uz velike mjere obezbjeđenja koje su preduzete zbog ove posjete.

Predstavnike Vlade Srbije na Aerodromu Sarajevo dočekala je delegacija BiH, koju je predvodio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

U obraćanju novinarima, Vučić je rekao da je regionu dosta ratovanja i da je siguran da će se razumnim i racionalnim ponašanjem prevazići i migrantska kriza i svi drugi problemi na ovom prostoru.

“Razumijem brigu Merkelove, ona je uvijek pokazivala tu brigu, mi smo je razumjeli, ali smo svi siti ratovanja na ovom prostoru i daćemo sve od sebe ne samo da održimo mir i stabilnost u regionu, već da i naši ekonomski i i ukupni odnosi napreduju i budu mnogo bolji”, rekao je Vučić.

Prethodno, njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost izbijanja novog rata na Balkanu u slučaju da njena zemlja zatvori granice za izbjeglice.

Prema njenim riječima, danas na Zapadnom Balkanu postoje ponovo takve tenzije da je zamolila nedavno da se održi konferencija o zapadno-balkanskoj ruti.

Premijer Srbije je izrazio uvjerenje da će zvaničnici u regionu razumnim i racionalnim ponašanjem i “tu vrste krize koja nije laka za sve nas moći bez velikih problema da prevaziđemo”.

“Očekujem da bude sve uspješno i da još jedan list u tom herbarijumu dobrih stvari postavimo i da obezbijedimo bolju budućnost za ljude u Srbiji i BiH”, rekao je Vučić o očekivanjima od sutrašnje sjednice.

Ispred hotela “Evropa” u Baščaršiji gdje je počeo prijem za članove Vlade Srbije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, čiji je domaćin Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH,primjetan je veliki broj policijaca koji obezbjeđuju delegaciju Srbije.

U Sarajevu su, kako je ranije saopštila Direkacija za korodinaciju policijskih tijela u BiH, preduzete sve mjere u cilju kreiranja sigurnosnog ambijenta kako bi posjeta delegacije Srbije protekla na najbezbjedniji način.

Na prijemu, Vučić je rekao da Srbija i BiH moraju zajedno da grade budućnost i da vjeruje da će ta budućnost biti mnogo bolja od one za koji su mnogi mislili da ih sljeduje. Istako je da Srbi i Bošnjaci moraju da žive zajedno i doadao da “ma koliko imali usijanih glava i onih koji misle drugačije, ne možemo jedni bez drugih”.

“Što prije to shvatimo, biće nam lakše”, rekao je Vučić i dodao da vjeruje da će poslije sutrašnje sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH moći da rješavaju problem za problemom i da sarađuju brže i efikasnije. On je rekao da su takvi sastanci za obje zemlje mnogo važniji zbog samih građana nego zbog EU koja, kako je rekao, trenutno ima i većih problema.

Vučić je podsjetio da trgovinska razmjena dvije države raste iz godine u godinu da je Srbija trenutno drugi spoljnotrgovisnki partner BiH a da teži tome da se nađe na prvom mjestu.

Predsedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić, rekao je da je Srbija uvijek među prve tri zemlje koje su najvažniji soljnotrgovinski partneri BiH, kao i da će dalje jačanje te saradnje dvije zemlje učiniti konkuretnijim u regionu i omogućiti veći priliv domaćih i stranih investicija.

“Ekonomija je dobra podloga za relaksaciju političkih odnosa”, istakao je Zvizdić i dodao da region treba da pošalje pozitivnu poruku ka Evropi što između ostalog i čini ovom zajedničkom sjednicom.

Savjet ministara BiH i Vlada Srbije potpisaće sutra četiri protokola – o traženju nestalih lica, o zaštiti i očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kao i o saradnji u oblasti telekomunikacija. Јedna od tema razgovora je i izgradnja pruge Sarajevo – Beograd.

RTRS